Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск

...
Не приемаме обвиненията, че върху БНР е оказван политически натиск
Коментари Харесай

ГЕРБ: Директорът на БНР не разбира от законодателен процес |

" Не одобряваме обвиняванията, че върху БНР е оказван политически напън и че въобще е имало признаци за подобен в последната година. В случая става въпрос за нещо, което евентуално нито вие, нито господин Балтаков разбирате. Става въпрос за законодателен развой ”. Това сподели в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ депутатът Тома Биков.

Промените в закона бяха направени от работна група в съвсем цялостен консенсус, твърди Биков. Той акцентира, че предложенията ще минат през публично разискване, а по-късно ще се гласоподават и на две четения в Народното събрание, по тази причина не приемали и упреците, че слагат ултиматум на който и да било. " Законодателният развой към момента е в своето начало.

Доколкото разбираме генералният шеф на БНР е засегнат от това, че от законопроекта са отпаднали предложенията за увеличение на мандатите на генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР и опцията те персонално да оферират управителните препоръки на двете медии. Ние оттеглихме тези оферти заради митингите и политическия напън, който оказа Демократична България и другите протестиращи, в това число Българска социалистическа партия пред Българска национална телевизия. Когато господин Вежди Рашидов внесе тези две оферти протестиращите отидоха пред Българска национална телевизия и започнаха да стачкуват пред тези оферти ", продължи сподели още Биков. “Защо господин Балтаков тогава не излезе да каже, че тези оферти в действителност са рационални. Бяхме упрекнати в това, че желаеме да превземем Българска национална телевизия, че желаеме да наложим цензура ", сподели още той.

В сряда вечер генералния шеф на БНР Антон Балтаков подаде оставката си с аргумента, че министерството е подменило текст в плана за промени в Закона за радио и телевизия, който към този момент е бил утвърден от управлението на радиото. Според Балтаков в отчета на министъра на културата Боил Банов, с който се предлага проектозакона, са изключени главните промени, свързани с финансирането на публичните медии, за които упорства БНР. Въпреки това под тях стои утвърждението на генералния шеф, получено преди месец за различен законопроект.

„ Те са взели от моето мотивационно писмо параграфи, в което аз съм стимулирал различен законопроект за радиото и малкия екран и са ги поставили, че надали не аз поддържам този законопроект. Манипулира се и се фалшифицира моето мнение като общоприет шеф на Българското национално радио ", сподели Балтаков в ефира на Хоризонт в сряда.

" Отпаднаха осем члена от законопроекта, вкараха се нови отговорности на генералния шеф, както и благоприятни условия неговия мандат да се приключва предварително ", разяснява през днешния ден Балтаков пред Свободна Европа. Едно от предложенията, които са отпаднали е опцията генералните шефове на Българска национална телевизия и БНР да оферират сами членовете на управителните препоръки. " Аз не съм сигурен в професионализма и безпристрастността на сегашния директорски съвет, а би трябвало да работя с него в идващите две години. Върху мен няма пряк напън, само че това е косвен метод да се покаже, че въпреки всичко желаеме наши хора в управлението на радиото ", сподели Балтаков.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР