Не предвиждайте намаляване на лихвените проценти през следващите две години.

...
Не предвиждайте намаляване на лихвените проценти през следващите две години.
Коментари Харесай

ЕЦБ към пазарите: Не очаквайте намаляване на лихвите следващите две години

Не предвиждайте понижаване на лихвените проценти през идващите две години. Това предизвестие към пазарите направи във вторник основният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн, представен от CNBC.

По-рано този месец финансовата институция увеличи главния си лихвен % с 25 базисни пункта - до 3,5%, което е следващото от серия нараствания от юли 2022 година насам, което отразява устрема на политиците да овладеят рекордно високата инфлация в еврозоната.

Основната инфлация в целия блок доближи 6,1% на годишна база през май, което е спад по отношение на 7% през предходния месец. Базисната инфлация, която изключва волатилните цени на храните и силата, пък е 5,3% на годишна база. И двете стойности останават доста над целевата стойност на ЕЦБ от 2%.

В изявление пред малкия екран по време на срещата на централните банки в Синтра, Португалия, във вторник някогашният шеф на Централната банка на Ирландия декларира, че стопанската система на еврозоната се намира във " фаза на пригаждане ", защото по-високите лихвени проценти се отразяват, а заплатите се пробват да догонят растежа на цените.

" Пазарът би трябвало да си зададе въпроси, свързани с времето и скоростта на превръщане на рестриктивната политика ", споделя Лейн. " Няма да се върнем към 2% в продължение на няколко години. Ще реализираме добър прогрес даже през тази година, изключително в по-късната ѝ част, само че няма да достигнем ставката от 2% в границите на най-малко няколко месеца. "

Коментарите му повтарят тези на ръководителя на ЕЦБ Кристин Лагард, която в речта си в границите на форума декларира, че централната банка е постигнала " забележителен прогрес ", само че " към момента не може да разгласи победа ".

От юли 2022 година насам ЕЦБ е повишила лихвените проценти с 400 базисни пункта. Пазарите включват в прогнозите си още едно нарастване с 25 базисни пункта идващия месец, както и последващо през септември, само че някои икономисти спекулират, че може да се наложи ЕЦБ да обърне хода на стягането на паричната политика, защото по-високите лихви тласкат стопанската система на еврозоната в надолу.

По-рано този месец Федералният запас на Съединени американски щати да вземем за пример избра да прекрати цикъла си на повишение на лихвените проценти, като остави целевия си лихвен % неизменен.

Въпреки това Лейн допуска, че централните банки ще би трябвало да запазят курса си и да поддържат рестриктивни парични условия за известно време.

" Ще имаме нескончаем интервал, в който лихвените проценти би трябвало да останат рестриктивни, с цел да сме сигурни, че няма да има нов потрес, който да ни отдалечи от 2%. Тази продължителност на рестриктивните ограничения е доста значима ", безапелационен е той. " Когато погледна хоризонта за идващите няколко години, не виждам бързи понижения на лихвите, тъй че не мисля, че е подходящо да се чака такова. "

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР