Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще

...
Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще
Коментари Харесай

Заплатите на лекарите и сестрите ще са в съотношение 1.6 към 1

Не по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат ориентирани за работни заплати, като процентът ще е годен и за частните лечебни заведения. Това договориха Българският лекарски съюз и министъра на опазването на здравето, който е поел този ангажимент към протестиращите медицински сестри, съобщи БНР. Българският лекарски съюз и здравната каса през днешния ден подписаха Националния рамков контракт за интервала 2020 - 2022 година

Съотношението сред заплатите на лекарите и медицинските сестри ще бъде 1.6 към 1. В взаимозависимост от приходите на лечебните заведения това съответствие ще дава разнообразни като суми заплати за съответния експерт. Спазването на тези правила ще се ревизира от Изпълнителна организация " Медицински контрол ".
Министър Кирил Ананиев изрази очакване решението да удовлетвори протестиращите медицински сестри, с които през днешния ден има планувана среща. За да се впише тази смяна като текст в рамковия контракт той е внесъл смяна в проектозакона за здравното обезпечаване. Очаква се той да бъде прегледан от Народното събрание при започване на 2020 година

Към момента към 90% от държавните лечебни заведения са покрили началните заплати по Колективния трудов контракт от 900 лева за здравна сестра, сподели още здравният министър. И сега немалка част от лечебните заведения заделят най-малко 50% от приходите си за заплати. Анализ на здравното министерство от тази пролет откри, че съотношението сред разноските за личен състав и общите доходи варира в доста необятни граници - от 41% до над 90% в обособените лечебни заведения.

При договарянията по рамковия контракт са изчистени всички противоречиви моменти, свързани с медикаментите за хронично болните пациенти, както и с профилактичните прегледи, които ще могат да се правят по време на всяко посещаване при персоналния доктор. По-рано през днешния ден от столичната организация на общопрактикуващите лекари предизвестиха, че планът за Национален рамков контракт за следващата година основава проблеми с рецептите за медикаменти, изписвани за повече от 30 дни. Според тях няма да може да се изписват лекарства на тримесечни предписания и ще се постанова пациентите да купуват част от медикаментите си.

При договарянията е задоволено и настояването на лекарския съюз 10 от цените на клиничните пътеки, които бяха намалени, да останат на цените, както към този момент е договорило съсловието.

Новият рамков контракт планува повишаване приблизително с 14% на 251 клинични пътеки, както и нарастване с 12 млн. лв. на средствата в извънболничната помощ. Със 7% са понижени размерите за хоспитализация, като задачата е да се понижи ненужния банкет на пациенти за асимилиране на пътеки.

Средно с 18 на 100 се усилват цените на медико-диагностичните действия.

Днес беше подписан Националният рамков контракт за дентални действия за 2020-2022 година Заложените средства за дентална помощ за 2020 година са 179.8 млн. лева, което е с 12.8 млн. лв. повече от миналата година. С контракта се дава опция хората над 65 година да получават гратис преносими зъбни протези.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР