Не пипай!“ – такъв заплашителен надпис се вижда по много

...
Не пипай!“ – такъв заплашителен надпис се вижда по много
Коментари Харесай

Родната действителност: Заплашителни надписи, марули, големи колкото китка магданоз и съмнителен произход

„ Не пипай! “ – подобен застрашителен надпис се вижда по доста от сергиите на Женския пазар в неделния ден. Там, където табелата липсва, червендалести продавачки минават на фалцет. И осведомяват купувачите, че избор може да има, но в кварталния супермаркет. Тук, каквото ти се падне.

Подмяна

Така едрите марулки, курдисани на първа линия, се оказват с размери на китка магданоз. Апетитните ягоди с величина на сливи, които залъгват купувачите, пък идват при тях на мармалад. Така половината от закупеното на промоция количество отива непосредствено на боклука, когато се приберете вкъщи.

По същия метод се действа и с доматите – твърди и едри начело, на лютеница откъм гърба. Малцина от купувачите се разхождат до контролната везна. Някои се връщат да спорят с продавачите, че са ги блъснали в кантара. Те пък им изясняват, че стоката е домашно произвеждане и плюс-минус в грамажа са детайлности.

Домати по шаблон се изсипват от пластмасови кутии в щайгите, а продавачка инструктираше млада помощничка по какъв начин да сортира едрите ягоди за представителния ред, след което пробута на възрастен човек с бастун, който отброи три лв. на стотинки, развалената стока, написа Телеграф.

Мъжът извади няколко ягоди с плесен и ги върна на продавачката, при което отнесе скандал, изскубнаха му торбичката от ръцете и му върнаха парите.

На дребно

В неделния ден на част от сергиите има знаменца, само че това няма връзка с изборите. Част от прекупвачите по този начин лъжат, че стоката е родно произвеждане, а не е взета от борсата, каквато е всеобщата процедура.

Хитруване на дребно има и в цените. Някои от търговците показват цена, само че за четвъртинка или на численост. Екзотика на пазара е драконовият плод. Прогнозите за минусови температури и сняг задържат разсада. Предлагат се най-вече ранни сортове домати, салати и тиквички, както и арпаджик.

В изборния ден доста хора са излезли на разходка, да хапнат кебапчета и да обсъдят вота. Някои са разстлали чаршаф на тротоара и са го обърнали на битак.

Друг крещи: „ Три за левче “, размахвайки китайски пъзели в едната ръка, чорапи в другата. Има и разочаровани.

„ Преди две седмици ме черпиха кафе, три изпих, разхлопа ми се сърцето. Ама от този момент никой не е идвал насам да ме пропагандира “, споделя бодра баба, която припка из пазара.

Съвет от нея: „ Дръж портмонето в торбата. Три пъти ме обираха тук, на пазара. Вече нося персонална карта преснимана, да не ги променям толкоз нагъсто. И на търговците да нямаш религия. И те като политиците – доста лъжат “.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР