Не обичам думите независим кандидат. Ще бъда зависим, но зависим

...
Не обичам думите независим кандидат. Ще бъда зависим, но зависим
Коментари Харесай

Кметът на Плевен Георг Спартански: Непрекъснато съм в контакт с хората, нямам притеснение да ги гледам в очите

„ Не обичам думите " самостоятелен претендент ". Ще бъда подвластен, само че подвластен единствено и само от моите гласоподаватели. “ Това сподели на плевенчани техният кмет Георг Спартански в Деня на Съединението – 6 септември. После разгласи, че ще се кандидатира за втори мандат посредством гражданска подписка и предприемчив комитет. Ако нужните подписи бъдат събрани в законовия период, ще бъде получена регистрация в ОИК и той ще взе участие в изборите на 27 октомври като претендент на жителите на Плевен.
Ето какво още сподели Георг Спартански пред Actualno.com:
Господин Спартански, преди четири години обявихте, че ще измененията радикално визията на плевенчани за работещ кмет. Постигнахте ли го? Каква е Вашата равносметка?
Когато се кандидатирах за кмет преди 4 години, разгласих пет свои целта, започващи с началната писмен знак от името на Плевен: бистрота, гласност, честност, професионализъм и деловитост. В моето схващане тези 5 целта са свързани и съм уверен, че би трябвало да работят в единно цяло. В този смисъл бистрота и професионализъм не биха могли да бъдат обсъждани настрана от принцип като честност, да вземем за пример. Публичността пък е неотменна част от прозрачността и честността. А практичното харчене на парите на жителите в името на по-доброто бъдеще на Плевен без транспарантно, честно и професионално ръководство не върви. Максимално съм се придържал към тези правила, само че по какъв начин съм се справил, ще преценяват моите съграждани.
За да управляваш професионално, следва чудесно да познаваш материята локално самоуправление. Наясно съм с всичко, което се случва в града ни, тъй като съм в непрестанен контакт с хората, не се укривам от тях и нямам терзание да ги виждам в очите. Вероятно доверието е взаимно, тъй като няма ден, в който плевенчани да не ме търсят и да не споделят с мен разнообразни проблеми. Още преди 4 години дадох обещание цялостна бистрота в работата на общинската администрация. Считам, че работата и решенията, които вземаме, следва да са обществени, защото нямаме секрети от работодателя си – жителите на общината. Затова вкарах от първия ден в работата си практиката постоянните оперативни ежеседмични съвещания на управителния състав на общинската администрация да са обществени, т. е. открити за всички медии. Те непроменяемо участват на тези оперативни съвещания и коментираните проблеми и решения, които се вземат, стават директно притежание на жителите в действително време. Прозрачността ражда доверие!!!
Каква е общата сума на новите вложения, „ дебаркирали ” в Плевен през Вашето ръководство?
Община Плевен се старае да сътвори условия на вложителите да виждат смисъл да влагат парите си точно тук, всички процедури по координиране на документи и издаване на разрешителни да се придвижват оптимално бързо. Като образец ще посоча, че на сесията в края на м. юни общинските съветници утвърдиха продажбата на общински терен, върху който ще бъде построено крило за лекуване на онкологични заболявания и кампус за специализанти към една от многопрофилните лечебни заведения. Планираният размер на вложенията в града ни е 28 млн. лева, а предстоящият брой на нови работни места - 300.
Първа копка през предходната година в града ни направиха и крупната немска компания Леони - световен снабдител на артикули, решения и услуги за ръководство на сила и данни в автомобилния бранш. Това стана след две година и половина договаряния и в конкуренция с още няколко български града. Очакванията са да разкрият 2 000 работни места, да се усъвършенства обстановката с пазара на труда, което ще се отрази позитивно на стопанската система на целия район. Инвестицията на най-големия производител в Европа и четвърти в международен мащаб на електрически системи, кабели и други съставни елементи за коли е на стойност 32 млн. евро, от които 16 млн. евро са вложени в самата постройка и още 16 млн. евро в съоръжение.
Заявление на желанието си трикратно да усилят производството си в Плевен изрази и френската компания „ Малтери суфле България ” ЕООД, най-големият производител на малц. Новият цех, за чието изграждане се влагат 30 млн. евро, има с повече от 50 % нарастване на индустриалния потенциал спрямо този сега. Сградата ще е на мястото на някогашния пивоварен цех, ще се построи и силозно стопанство за предпазване на ечемика.

В града ни е и едно от най-големите и съвременни в страната шивашки предприятия - „ Димитров ” ООД. Президентът на компанията Магдален Димитров осъществя огромни вложения за 25 млн. лв. в индустриалната база, обществената и спортна инфраструктура на предприятието. Модерният комплекс включва нови три здания, разкриват се още 760 работни места към съществуващите 1500.
Прекрасни вести има и от Стъкларския цех – „ Глазз България ” АД, които са вложител клас А, влагат 38 млн. евро в създаване на нов завод, две нови поточни линии, ремонт на съществуващи мощности. Ще бъдат разкрити и нови работни места, с които личният състав ще доближи общо 600 души.
Никога не съм делил вложителите на дребни и огромни, български и задгранични, всеки е добре пристигнал в Плевен. Ролята на локалната власт е да основава условия за бизнеса и макар незадоволителния финансов запас, с който разполагаме, ще продължаваме да поставяме старания в тази посока. Но дано не забравяме и че равнопоставеността сред Южна и Северна България като резултат от направени вложения, основно в инфраструктура от страна на страната, е един от значимите ключове за развиване на локалния бизнес. Хубавото е, че Правителството си дава сметка за това, че Северна България остана изолирана в годините обратно и насочи напъните си към довършването на строящата се към този момент 40 години автомагистрала „ Хемус ”.
Какви планове бяха изпълнени или към момента се извършват със средства от Европейския съюз?
Много са плановете, които реализирахме или започнахме през този мандат. Мащабни ремонтни работи по план „ Осигуряване на устойчива градска среда на Плевен ” бяха осъществени в Градската градина, на Водната каскада и на площад „ Стефан Стамболов ”. Изградени бяха детски и спортни площадки, реновирани са пешеходни мостове и главно ремонтирани 17 улици. Целта на дейностите бе повишение на естетическото и екологично качество на физическата и витална среда в града, обезпечаване на досегаемост за лица в неравностойно състояние, сигурност, реализиране на устойчива среда с усъвършенствани качества на живот. Проектът се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014 – 2020 година, осъществен е в границите на две години и половина и е с общ бюджет в размер на 13 844 761,73 лева, които съставляват 100 % безплатна финансова помощ за Община Плевен. От тях 11 768 047,47 лева е европейското съфинансиране и 2 076 714,26 лева е националното съфинансиране.
През 2018 година стартира построяването на канализационни и съпътстващи водопроводни мрежи (етап І) в кметствата Ясен и Буковлък. Обектите са част от огромния план на Община Плевен „ Интегриран воден цикъл Плевен – Долна Митрополия ”, който се осъществя по Оперативна програма „ Околна среда 2014-2020 година ”, съфинансирана от Европейския съюз по Кохезионния фонд. Проектът е един от предпочитаните за страната. Два са към този момент изпълнените обекти, дадохме старт през м. май тази година и на реконструкцията на общата пречиствателна станция за общините Плевен и Долна Митрополия. Проектът е на стойност 117 150 300, 52 лева, от които безвъзмездната финансова помощ възлиза на 87 911 636, 37 млн. лева и е първият и единствен в страната партньорски план сред две общини във ВиК бранша през програмен интервал 2014-2020 година
Направени бяха стъпки за още по-модерен градски превоз. По Оперативна програма „ Региони в напредък ” 2014 – 2020 година реализирахме втория стадий на плана за развиване на интегриран градски превоз в гр. Плевен. Проектът бе на обща стойност 17 249 024 лева, от които безвъзмездната финансова помощ 16 784 879 лева, а личният принос на Община Плевен възлизаше на 464 407,80 лева Бяха доставени 14 нови тролейбуса, с което подновихме напълно преносимия състав, имаме към този момент и профилирани сервизни машини.
По плана „ Развитие на интегриран градски превоз - гр. Плевен ” беше внедрена система за видеонаблюдение на основни кръстовища в града, което покачва сигурността и е предварителна защита против закононарушения на пътя. Предстои старт и на електронната система за таксуване на пасажерите в всеобщия градски публичен превоз, което ще е в допълнение облекчение. Всичко това вършим с концепцията да насърчим повече хора да предпочетат услугите на публичния превоз пред транспорта с персонален автомобил, да понижим броя пътнотранспортни катастрофи и така нататък
Община Плевен ще получи 15 млн. лв., кандидатствайки по процедура „ Мерки за адресиране на превоза като източник на замърсяване на атмосферния въздух ” по предпочитана ос 5 „ Подобряване качеството на атмосферния въздух ” на Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година ”. Получихме писмо в удостоверение на това от Управляващия орган на ОПОС. Проектните планове на Община Плевен са да бъдат обезпечени 14 електробуса, зарядни станции и обслужваща техника. Очакванията са до края на годината планът да бъде утвърден. С неговото осъществяване Плевен ще има 100 % екологичен градски превоз. С новите електробуси ще се обслужват линии най-вече в Индустриалната зона на Плевен, за които няма претенденти при оповестените търгове, както и ще бъдат усъвършенствани връзките сред обособените квартали на града. Освен понижаване на шума, ще реализираме и напълно екологично чист всеобщ градски публичен превоз с нулеви нездравословни излъчвания. 
През този мандат се вложиха доста средства в ремонт на просветителната инфраструктура. Това направихме по план „ Подобряване на изискванията за даване на съвременни просветителни услуги в региона на образованието ” по Оперативна стратегия „ Региони в напредък ” 2014-2020 на обща стойност 10 223 215,88 лв.. Целта на плана бе да обезпечи даване на съвременни просветителни услуги посредством ориентирани интервенции за рехабилитация и възобновяване на общинската просветителна инфраструктура, като фактор за стабилно развиване на града и района. Ремонтните действия включваха осъществяване на ограничения за енергийна успеваемост, действия за ремонт и реорганизация на постройките и на прилежащите им дворни пространства за 9 обекта на просветителната инфраструктура - НУ „ Христо Ботев ”, детските градини „ Ралица ”, „ Юнско въстание ”, „ Щурче ”, „ Калина ”, „ Теменуга ” и „ Дружба ” и на Детска ясла „ Гергана ”. Усилено върви ремонтът на ОУ „ Климент Охридски ”, което ще е готово за началото на новата образователна година.
По същата оперативна стратегия за близо 1 млн. 400 хиляди лева беше изработен главен ремонт и въведени ограничения за енергийна успеваемост в ДФСГ „ Интелект ”.
Целите и на двата плана бяха да осигурим подобаващи и безвредни условия за образование, игра, спорт и отдих, както в постройките, по този начин и в прилежащите им дворни пространства; да осигурим налична архитектурна среда, както и по-високо равнище на енергийната успеваемост и понижаване на разноските за сила. Подобни по мащаб действия, които способстват и за удължение на виталния цикъл на постройките на просветителните обекти, в последните десетилетия не бяха осъществявани.
Най-новият ни обществен план, който беше утвърден и подписахме контракт за финансиране осъществяването му, е „ Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания в Община Плевен ”. Проектът е по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” 2014-2020 година, предпочитана ос „ Намаляване на бедността и поощряване на общественото включване ” и е на стойност 773 978,08 лева Ще бъдат обхванати 334 лица от всички 25 обитаеми места в общината. Целевата група са възрастни хора над 65 години с ограничавания или в неспособност за самообслужване, както и хора с увреждания и техните фамилии.
Изграждането на дългоочаквания  подслон за безстопанствени кучета към момента не може да стартира. Какви са аргументите?
Причините са сложни, по-важното е, че приютът ще бъде издигнат, въпреки и по-бавно, в сравнение с ни се желае на всички. Избран е архитект - това е плевенската компания „ ДММ - Дизайн ” ЕООД.  Одобрената при първата социална поръчка предходната 2018 год. софийска компания не внесе направен от нея план за преустрояване на постройките, с което загубихме скъпо време и трябваше да стартираме процедурата изначало. При втората социална поръчка се явиха двама претенденти, само че част от документите им бяха нередовни. Затова в този момент преминахме на вид директно договаряне без авансово съобщение за възлагане на социална поръчка. Основната цел на заданието за планиране е посредством ремонт и преустрояване на съществуващите здания в парцела да се основат условия за настаняване на безстопанствените кучета от региона на община Плевен в подслон, като се съблюдават законовите разпореждания. Предмет на проектирането е главен ремонт на целия сграден фонд и прилежащите му елементи, в това число преустройства на пространства и реорганизация на инсталациите, въвеждане на интелигентни системи за ръководството и регулирането на потреблението на топлота и електрическа сила, замяна на дограма, хидро- и топлоизолация и други ограничения за енергийна успеваемост, монтиране на пожароизвестителна система, видеонаблюдение, създаване на налична архитектурна среда и благоустройствени мероприятия в дворното пространство. Имотът, някогашна ветеринарна амбулатория, беше трансфериран безплатно от страната на Община Плевен през м. юли 2017 година Разгънатата застроена повърхност на постройките в парцела е 4 510 кв. м.
Освен пространства за администрацията на приюта, за личния състав и за посетителите, ще бъдат обособени и специфични пространства за животните. Според техническото задание ще има карантинно помещение за настаняване на животни, за които има подозрение, че са заболели; помещение за заболели или засегнати животни; пространства за настаняване на здрави животни – подслон от „ затворен ” вид и подслон от „ отворен ” вид с общ потенциал 400 животни; място за игра и разходки на кучетата – съществуване на самостоятелен ъгъл за игра и разходки на настанените в приюта кучета, като този самостоятелен ъгъл ще се употребява за: поетапно извеждане за ежедневна свободна разходка на всички настанени в приюта кучета; работа на доброволци и/или личния състав от приюта с животните по тяхната социализация и подготовка за одомашняване; място за оглед на животните от жители, искащи да осиновят куче от приюта. Желанието ни е да имаме един съвременен и функционален подслон, след представянето на плана ще знаем каква ще е цената на строителните действия.
Вие самият неведнъж сте определяли казуса с неприятната спортна база на Плевен като един от най-сериозните за града. Какво може и би трябвало да се направи, с цел да се подобрят изискванията за спорт?
Лошата спортна база в Плевен е реалност и за подобряването й са нужни групови старания. Още при започване на нашия мандат с Председателя на Общинския съвет – Плевен, Мартин Митев изпратихме до премиера Бойко Борисов и до финансовия министър искане за държавно целево финансиране на ремонта на стадион „ Плевен ” и за дострояване на спортната ни зала. Заедно с един от сътрудниците общински съветници направих преди повече от 2 години среща с финансовия министър Владислав Горанов. Той съобщи, че желаните от нас средства за спортната зала на фона на милиардните остатъци не са проблем, само че отпущането им би трябвало да стане с решение на Министерски съвет. По една или друга причина такова решение няма. Затова спортната зала не е достроена и по тази причина планът, който ние направихме и който планува с 15-16 млн. лв. стадион „ Плевен ” да се трансформира в място, където по условията на УЕФА да се организират и интернационалните срещи, не е осъществен. Някой ме попита толкоз ли сме небогати, че не можем да платим 100 хиляди лв. и да получим лиценз за стадион „ Плевен ”? Ще отговоря, че не се получи и с 300-те хиляди лв. целево държавно финансиране в предния мандат, които бяха дадени със особено решение на Правителството точно за стадион „ Плевен ”. И макар тях, виждате какво е положението. Затова при започване на моя мандат разпоредих и беше изработен план за цялостно възобновяване, чието осъществяване се планува да е на три стадия и ще коства 16 млн. лв.. Прочетох скоро, че стадионът на „ Ботев ” – Пловдив, чийто ремонт ще се финансира от притежателите на клуба, ще коства 25 млн. лева И че страната, в лицето на Правителството, може да реши вероятно да подкрепи с финансиране, в случай че види, че частният клуб „ Ботев ” - Пловдив, с неговите частни притежатели милионери, стартират интензивно да строят и да правят нещо фактически, а освен да чакат от държавното управление. Така че във връзка с футболната база съм направил вероятните дейности от моя страна, в това число организирах персонална среща с финансовия министър Владислав Горанов. Преди повече от 1 година разговарях и със спортния министър Красен Кралев. Той съобщи, че в министерството няма запас за такива крупни планове, само че има процедура да се подкрепят с по 100-150 хиляди лв. обособени спортни обекти. Затова сега върви планиране на зала „ Спартак ” и залата по волейбол, с цел да могат да бъдат топлофицирани и климатизирани. Там към този момент ще чакаме съответно целева помощ от спортното министерство. На баскетболната зала „ Балканстрой ”, в която играе „ Спартак ”, първо беше оправен покривът – нещо, което не беше правено доста години, второ – напълно беше сменен подът на залата, с цел да могат баскетболистите да играят върху подова настилка, която дава отговор на всички модерни европейски стандарти без риск от травми. Бяха сменени и част от седалките. Кандидатствахме по „ Красива България ” за ремонт за към 200 хиляди лева на зала „ Спартак ”, само че не ни утвърдиха и рехабилитацията за към 100 хиляди лв., нашата част от финансирането, извършихме с напълно общински средства. Но с тези пари зала на няколко десетки години не може да бъде актуализирана изцяло.

Има и други значими спортни планове. Един от тях е за игрището навън зад стадиона, за което има искане от БФС да вземем решение в Общинския съвет да го предоставим на Футболния съюз, а те да вложат средства за изработка на подготвително футболно игрище по всички условия и стандарти. Имаме покрита спортна лекоатлетическа зала, само че тя е държавна – и за нея съм приказвал със спортния министър Красен Кралев, а преди мен е разговарял треньорът на Тихомир Иванов Георги Гетов. Там трябват към 150-200 хиляди лв. еднократно, с цел да бъде газифицирана и да може децата на Плевен да спортуват без риск от пневмонии през зимата и без риск от топлинен удар през лятото. Тези средства са безусловно по опциите на спортното министерство. Защо не е направено, не мога да кажа.
Община Плевен продължава да подкрепя развиването на спортните клубове, освен това освен тези в града ни. Освен това, през сегашния мандат отпусканите годишно средства бяха завишавани няколко пъти. Само за миналата 2018 год. изразходваните за физическа просвета и спорт пари са общо близо 700 хиляди лв.. Предложих на общинските съветници, в идващия мандат да се смени методът, в случай че няма целево държавно финансиране и считат за оправдано – вместо да се дават за финансирането на спорта, училищен игри, всеобщи мероприятия и високо спортно майсторство на клубовете, идващите 4 години тези близо 700 хиляди лв. годишно, или даже по 1 млн. лв., да се дават единствено за ремонт на стадион „ Плевен ”. Но отново споделям – с 4 млн. лв. можем да създадем от малко малко нещо, което да ни разреши да играем в Б група, без подозрения. Но това ще бъде за сметка на всички останали клубове, и без да чакаме държавната помощ, и без да имаме европейски стадион, който покрива всички условия на УЕФА. Аз мисля, че е редно страната да довърши втория стадий на целевото финансиране за „ Арена Плевен ” с покритата многофункционална зала и също да подкрепи, в случай че не напълно, отчасти най-малко, най-неотложните действия по привеждане на стадион „ Плевен ” в добър тип. Могъл съм да предложа да спрем финансирането на клубовете и да насочваме парите единствено за стадиона, само че това не е умно управническо решение. Така ще се унищожават доста спортове, над 30 клуба ще останат без финансиране, а това им е жизненоважно и належащо за закупуване на спортни принадлежности, екипи, заплащане на консумативи за тяхната активност и насърчаване на детските и юношеските школи по тези спортове и така нататък Лесно е да се подлага на критика, изключително когато не си осведомен, само че не и когато би трябвало да вземеш виновни управнически решения.
Общината всяка година заплаща десетки хиляди левове за ремонт на детски площадки, унищожени от вандали, които не се стопират нито пред охранителни камери, нито пред санкции или други санкции. Как може да се постави завършек на този вандализъм?
Ако би трябвало да съм по-точен – Общината заплаща стотици хиляди лв. за възобновяване на вредите от разнообразни вандалски прояви. Многократно съм подчертавал, че с тези средства могат да се създадат няколко нови детски или спортни площадки, отговарящи на всички модерни условия за комфорт и сигурност, само че явно не всички схващат това. Аз персонално не мога да си обясня експанзията, цинизма да рушиш детски площадки, неналичието на хигиенични привички, неуважението към реда, само че и няма да се примиря с тях.
Да, изградихме система за видеонаблюдение, която дава резултати – има разкрити извършители и наложени наказания. Но това не е генералното решение за справяне с казуса. Най-важното в тази ситуация е ролята на фамилията, което би трябвало да даде нужното вярно образование от ранна възраст, което би трябвало да затвърди потребните привички. Не на последно място роля има и публичната реакция, публичната непоносимост към сходен жанр дейности. Не бива хората да са безразлични, а да спомагат интензивно със сигнали за такива случаи.
Получавате ли задоволително поддръжка от плевенските депутати за решаването на значимите за общината проблеми?
В началото на техния мандат поканих всички депутати от Плевенски многомандатен регион на среща, по време на която ги срещнах с акцентите в бъдещата ни работа, целите в ръководството на общината и немалкото проблеми, които аз и екипът ми „ наследихме ”, а част от тях трябваше да разгадаем в извънредно къси периоди. Споделих упованията си дружно да работим за Плевен, по тази причина сме и определени. През четирите години съм получавал подпомагане от част от депутатите за срещи на държавно равнище по някои значими въпроси, които не можем да решим единствено със лични сили, само че действителна персонална ангажираност и поддръжка от страна на множеството плевенски народни представители, не случайно, а като процедура, не съм получавал.
През миналите четири години не направихте съвсем никакви промени в екипа, с който ръководите Общината. Явно му имате цялостно доверие…
За тези четири години не съм направил нито една смяна, тъй като смятам, че сътрудниците се справяха с работата добре.
Колко продължава работното „ денонощие ” на кмета Георг Спартански?
Аз не съм служител и кмет на Общината за избрани часове от деня. Работното ми време е 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, 365 дни в годината. Клиширано е, само че в моя случай е правилно. За четири години не съм ходил на отмора.
По какъв брой часа отделяте дневно, с цел да поддържате връзка с Вашите съграждани във фейсбук?
Колкото е належащо, само че всеки ден най-малко няколко часа, в това число и вечер у дома, отстранявам време за сигнали, въпроси, мнения от моите съграждани и не затварям телефона и компютъра, до момента в който не отговоря на всички. В началото се съмняваха, че точно аз давам отговор във вайбър, месинджър, фейсбук, само че към този момент знаят, че споделят персонално и постоянно с кмета.
Как реагират околните Ви на непрекъснатата Ви ангажираност с общинските проблеми?
Близките ми реагират с схващане, макар, че им липсвам и имат потребност от повече внимание, само че мисля, че към този момент привикнаха с огромната ми претовареност. Пак ще кажа – от дълго време не съм ходил на отмора, просто не мога да си разреша дълги отсъствия от работа. Но, както е споделил народът, всеки си носи кръста! 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР