Не, няма да започна своя разказ от най-древни времена, с

...
Не, няма да започна своя разказ от най-древни времена, с
Коментари Харесай

Историята на крема за лице

Не, няма да стартира своя роман от най-древни времена, с библейските съблазнителни и козметичните секрети на египетската кралица Клеопатра, тъй като историята на по този начин познатия ни крем стартира едвам преди 100 година До тогава единствено дамите с най-суха кожа мажели лицата си, тъй като употребяваните масла и козметични вазелини оставяли лоен пласт върху кожата.

Началото
През 1911 година притежателят на немската компания „ Байерсдорф ” Оскар Тропловиц основава първата емулсия в света или другояче казано съумява да смеси маслото с вода в гладка, белоснежна и постоянна консистенция. Новият артикул е лек, по-малко омазнява и повече овлажнява кожата. Тайната му е в емулгаторите, които съумяват да споят другояче неразтворимите едно в друго субстанции. Няколко години Топловиц пази формулата в загадка, само че скоро и други компания стартират създаването на овлажняващи кремове.

Борбата с бръчките
През 60-те години учените откриват, че стареенето се дължи на намаляващото произвеждане на колаген в кожата. По същото време в Полша е изолиран за пръв път морски колаген, които е вложен във формулата на първия крем за битка с бръчките. За жал обаче „ революционният ” артикул не оправдава очакванията и по-скоро омекотява кожата, в сравнение с да я изглажда. Става ясно, че колагенът не може да проникне в кожата. Затова половин век по-късно качествените кремове не съдържат самата аминокиселина, а съставки, които подтикват кожата ни да я създаде сама.

Сложните формули
Постепенно козметиката навлиза в своя химичен интервал. Голяма част от естествените растителни масла, ароматите и останалите натурални съставки са сменени със синтетични субстанции и петролни деривати. В същото време обаче се усъвършенства консистенцията, лекотата, удоволствието от потреблението на кремовете. Формулите на продуктите стават все по-сложни, стартират да се влагат огромни средства за лабораторни проучвания и откриването на нови „ еликсири на младостта ”. Подобно на колагена обаче и те не могат да обхванат до дълбоките пластове на кожата и да окажат някакво значително влияние върху стареенето на кожата. През 1983 година обаче е основан първия крем с липозоми – това са микрокапсули с дейните субстанции, които могат да минават през кожната преграда.

Антиоксидантите
През 90-те година стават известни заплахите, които крият промишленото замърсяване и ултравиолетовите лъчи. Под тяхното въздействие в кожата се образуват тъй наречените свободни радикали, които са отговорни за преждевременното стареене. За да го предотвратят, козметичните компании запояват да влагат в дневните кремове разнообразни, например вит. С и Е, селен, коензим Q10.

Органичната козметика
След взривът на лаболаторните опити при започване на новото хилядолетие козметиката стартира да се завръща към своите корени или другояче казано - към природата. Причината е, че се появяват от ден на ден опасения за сигурността и ефикасността на синтетичните субстанции. Затова от ден на ден компании заменят минералните масла, аромати и консерванти с техните естествени еквиваленти.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР