Не ни е известен икономическият модел, който ще предложи българската

...
Не ни е известен икономическият модел, който ще предложи българската
Коментари Харесай

"Росатом": Не знаем как ще се поднови АЕЦ "Белене", но със сигурност ще участваме

" Не ни е прочут икономическият модел, който ще предложи българската страна за привършване на този план... " Росатом " ще взе участие в него при всички положения. "

Това съобщи пред публицисти в Сочи генералният шеф на съветския нуклеарен холдинг Алексей Лихачов. " Все още чакаме решението на Народното събрание на България - точно той през 2012г. наложи мараториум върху строителството на централата и, надлежно, точно той би трябвало да го анулира ", цитира думите му организация ТАСС.

Разговорът е воден след края на срещата на президентите Румен Радев и Владимир Путин. Преди това съветският президент сподели, че чакат " до няколко дни " в Москва премиера Бойко Борисов.

" Ройтерс " напомня, че планът бе замразен преди 6 години по време на първия кабинет на Бойко Борисов " под напън от Вашингтон и Брюксел да понижи енергийната си взаимозависимост от Русия ", както и тъй като не откри вложители.

Миналата седмица третото държавно управление " Борисов " реши да изиска от Народното събрание да анулира мораториума върху АЕЦ " Белене ", само че няма детайлности каква процедура има намерение да употребява за дострояване, от кое място ще откри средства и по какъв начин си показва да осъществя обещанията, че страната няма да взе участие нито със средства, нито с гаранции, нито с дълготраен контракт за изкупуване на силата.

Тази седмица президентът Румен Радев поддържа в изявление за " Комерсант " нуклеарната централа, а при започване на визитата си в Москва сподели, че тя няма по какъв начин да се осъществя без съветско присъединяване. В справките, готови за днешната му среща с президента Владимир Путин в Сочи, се споделя, че държавното управление в София би трябвало до края на юни да реши какво ще прави с оборудването, за което заплати над 620 млн. евро на " Росатом ".

Събитията се развиват стремглаво, разяснява профилираната по енергийни тематики съветска организация Neftegaz.RU. Тя напомня, че на 11 май е преговаряно с Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC), след което и обявено, че вложител ще бъде определен на конкурсна основа. На 12 май Борисов сподели, че има желание да размрази " Белене ", а към този момент на 15 май първият зам.-директор на " Росатом " Кирил Комаров съобщи, че холдингът е подготвен да помогне за осъществяване на плана. " Тези странни маневри по-скоро приказват за това, че София към този момент е определила вложителя и ще организира конкурс единствено за отблъскване на номера ", написа изданието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР