Не на протест, а за молитва се събраха десетки евангелисти

...
Не на протест, а за молитва се събраха десетки евангелисти
Коментари Харесай

Евангелисти пред НС: Не ни пречете, не искаме и пари от хазната!

Не на митинг, а за молитва се събраха десетки евангелисти пред постройката на Народното събрание. Целта им е да призоват Бог да управлява дебата на депутатите, които разискват през днешния ден на второ четене измененията в Закона за вероизповеданията.

За разлика от католическата и протестантската църкви, които се оповестиха срещу концепцията да отпадне държавното финансиране за вероизповеданията, към които се числят по-малко от 1% от българите, евангелистите не желаят пари от хазната.

" Финансирането не е казусът, ние не желаеме пари, съгласно нас страната не би трябвало да се меси в църквите, всяка една би трябвало да се устоя сама ", изясни пред Dnes.bg зам.-председателят на Обединени евангелски църкви Владимир Райчинов.

Според него обаче депутатите не би трябвало да одобряват възбраната всички вероизповедания с под 1% поддръжници да откриват духовни учебни заведения.

Евангелските църкви са и срещу възбраната да се признават дипломи на свещенослужители приключили в чужбина, както и филтрирането на всички дарения от чужбина посредством Дирекцията по вероизповеданията.

" Чисто като философия разделянето под 1% и над е дискриминационно, няма аргументация за какво е тъкмо този %, а и се употребяват данни от преброяването от 2011 година, което е било непринудено и хората не се знаели, че то ще се употребява за такава цел ", изясни Райчинов.

Освен това по презумция се вменявало, че всички вероизповедания с под 1% поддръжници представлявали терористична опасност.

" Дирекцията за вероизповеданията се натоварва да следи за терористична опасност без да има потенциал, пълномощия и да има насоки по какъв начин се прави това ", разясни Райчинов.

Евангелските църкви недоволстват и против ограничаването свещеници от чужбина да правят свещенослужения без да имат позволение от дирекцията и да си съпроводени от български духовник.

Забраната за осъществяване на богослужения, отвън местата предопределени за това също, е неуместна, считат те.

Това би означавало да се ограничи и православната черква и свещените да не могат да отслужват опело на гробища, освещаване на дом и офис.

" Налагането на минималната численост от 3000 души, с цел да се записва ново вероизповедние също е неуместно, тъй като по Конституция сдружаването е свободно право на всеки и хората. За партия желаят 500 души, а за изповедание желаят 3000 ", сподели още Райчинов.

Въпреки всичко той увери, че евангелистите не желаят оставки.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР