Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата

...
Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата
Коментари Харесай

Министър Вълчев каза дали учебната година ще бъде удължена

 " Не можем да си позволим да затворим за месеци. Училищата бяха нарочени за идеалния провинен, тъй като втората вълна съответства със отварянето на учебните заведения, само че това не е потвърдено ", сподели министърът на образованието, който беше специфичен посетител в предаването " Неделя 150 ". 

" Нулева е опцията за нулева образователна година. Най-лесно се затварят учебни заведения, най-лесно ще се жертва образованието, само че става въпрос и за ценностен избор ", акцентира министър Вълчев.

Той уточни проучвания, които демонстрират, че дребните деца са и по-малък пропагандатор на вируса:

" Стойностите на заболелите възпитаници и децата в предучилищна възраст са над 12 пъти по-ниски от междинните, само че има съмнения, че боледуват безсимптомно и придвижват ковид ".

Министър Вълчев акцентира, че заповедта за централизирано затваряне на учебните заведения не е била вярна:

" Получихме претенции за отваряне на учебни заведения и за осъществяване на образователни часове и практики, по тази причина преминахме на диференциран метод ".

По думите на министъра на образованието има над 1250 учебни заведения, които не са се сблъсквали с ковид. 

Диференцираното взимане на решения е по-отговорното държание, безапелационен беше  и добави, че отговорността е и към бъдещето на децата, и към стопанската система.

" По решения на регионалните и общинските щабове за битка с ковид 40% от учениците сега са на образование в електронна среда. По решение на учебните заведения - към 4,5% от учениците са минали на образование в електронна среда, в това число и 74 учебни заведения са прекратили присъствените занятия в начален стадий ", заяви министърът.

Според Вълчев има страхове и настройката за отдалечено образование е реалност:

" Апелирах към шефовете, когато има боязън да предложат да се мине в електронна среда. Въпросът е за какъв брой време. Ако е до края на годината, значи да затворим едни деца за 7-8 месеца, да ги десоциализираме, обездвижим, да им причиним проблеми и да понижим мотивацията им за учене ".

Той беше безапелационен, че изследвания демонстрират, че доста бързо се демотивират децата от ученето в електронна среда и се натрупва психическа бързо отмалялост от стоенето пред устройствата.

" Разумно е да се направи график до Коледа. Сега една-две седмици да остане тази обща възбрана за учениците от 6-и до 12-и клас.... Трябва да имаме периодично повтаряне на отдалечено и присъствено образование. Виждам, че доста хора започнаха по-стриктно да съблюдават ограниченията, в случай че се подобрят стойностите на заболеваемостта, ще стартираме редуването на паралелките. Повече би трябвало да учат присъствено 8-и клас, изключително езиковите паралелки, 7-и клас - също ".

По думите на министъра в месеците на сезонния грип - януари и февруари - още веднъж ще би трябвало огромен % от системата на образованието да премине в електронна среда. Той акцентира, че ще бъдат разисквани разновидности за диференцирано отучване. Изостаналите възпитаници може да отучват материал през лятото. Удължаването на образователната година през летните месеци ще е един от последните разновидности. Със сигурност обаче няма да има нулева година.

Министър Вълчев акцентира, че в актуализацията на бюджета ва 2020 са планувани средства за подкрепяне на училищата и за противоепидемични средства:

" С 12,5 милиона лв. мислим да го създадем ".

От януари 2021-ва година минималната заплата на помощник във висшите учебни заведения ще е 1300 лв., заяви министърът на образованието. 

Той позволи, че алтернативата в Българска академия на науките дали да усилят заплатите на учените и член-кореспондентите, или на младите учени - ще бъде решена в интерес на първит
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР