Не може да се разчита на Китай като посредник за

...
Не може да се разчита на Китай като посредник за
Коментари Харесай

Чешкият президент: Китай не иска мир в Украйна

Не може да се разчита на Китай като медиатор за мира сред Русия и Украйна, предизвестява чешкият президент Петер Павел, заявявайки пред " Политико ", че Пекин печели от удължаването на войната.

Коментарите му идват в миг, когато Китай се пробва да се нарежда като миротворец в Украйна, като наскоро представи неразбираема пътна карта за преустановяване на спора. И до момента в който множеството западни съдружници са скептични към предложенията, някои страни като Франция упорстват, че Китай може да играе значима роля в мирните договаряния.

Павел, някогашен военачалник и почитан водач на НАТО, обаче беше безапелационен. " Що се отнася до Украйна - сподели той - Китай желае единствено най-хубавото за себе си - и към този момент това е повече война. "

" Вярвам, че е в полза на Китай да продължи статуквото ", сподели Павел, " тъй като това може да тласне Русия към редица отстъпки. "

Пекин, сподели той в изявление в края на предходната седмица, може да получава на ниска цена нефт, газ и други запаси от Москва - в подмяна на своето " безгранично " партньорство с Кремъл. " За Китай също е добре, че Западът евентуално става малко по-слаб, като поддържа Украйна ", добави той.

Забележките на Павел изглеждаха далновидни, когато единствено часове след изявлението му посланикът на Китай във Франция предизвика отвращение, като разгласи, че бившите руски страни нямат " ефикасен статут " в интернационалното право - коментар, който пристигна в отговор на въпрос дали Крим принадлежи на Украйна.

Въпреки че Пекин в понеделник се дистанцира от забележките, случаят разпали разгорещения диалог към това дали Китай в миналото може да помогне за постигането на мир в Украйна.

" Не мисля ", сподели чешкият водач, че " Китай има действителен интерес да позволи войната за малко време ".

Павел, който встъпи в служба като президент предишния месец, сподели, че Пекин употребява войната, с цел да се учи.

" Китай извлича поучения от спора всеки ден ", сподели Павел. " Те наблюдават от близко какво прави Русия, по какъв начин реагира Западът.

Павел, който ръководи военния комитет на НАТО от 2015 до 2018 година, спечели президентската конкуренция в Чехия по-рано тази година с прозападна предизборна платформа.

Сега той употребява знанията си за вътрешната работа на Алианса и богатия си боен опит - извънредно необикновен за европейски водач - с цел да се застъпи за по-ефективна поддръжка за Украйна и по-нюансиран метод към отбранителната политика на НАТО.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР