Не може да се очаква светкавично реорганизиране на болници на

...
Не може да се очаква светкавично реорганизиране на болници на
Коментари Харесай

Министър Ангелов: Не можем да реорганизираме системата още утре

Не може да се чака стремително реорганизиране на лечебни заведения на такива, които да одобряват единствено пациенти с Коронавирус и такива, които да бъдат само за заболели, които не са с ковид. Това призна пред Българска национална телевизия здравният министър Костадин Ангелов.

" Болниците ще се избират и оферират от районните щабове. До края на седмицата чакаме техните оферти. През идната към този момент ще има заповед на министъра в мое лице кои болнични заведения ще бъдат за Коронавирус пациенти и кои ще бъдат без. Както е известно, би трябвало заболеваемостта да стигне 600 на 100 000 души на 14-дневна база, с цел да има лечебни заведения, в които да се лекуват пациенти, които са без Коронавирус. Реорганизацията на системата не може да се случи от през днешния ден за на следващия ден или с щракане с пръсти. Броят на инфекционистите у нас несъмнено е дребен. Това ще се промени, само че също не незабавно ", изясни министърът.

Днес той ще има диалози с представители на Българския лекарски съюз и Българския фармацевтичен съюз. По този мотив Ангелов съобщи: " Ще има договаряния със съсловията, само че аз срещам там недоумение на проблемите. Кризата докара до там, да паднат всички маски. Видяха се същинските лица на хората, същинските проблеми, които не са по никакъв начин положителни. " На тази среща ще се търси и консенсус по въпроса с денонощните аптеки.

Министърът обаче е изрично срещу продажбата на медикаменти по магазините. " Безразборната приложимост на медикаменти, да вземем за пример на парацетамол, е рискова за живота и здравето на хората. Не се лекувайте през " Facebook ", не прибягвайте до предписания, които се популяризират по интернет ", прикани той.

Костадин Ангелов за следващ път се опита да успокои, че на национално равнище няма дефицит на лекарства. Имало единствено нараснало търсене и презапасяване. Но в това време призна, че са поръчани спомагателни 362 000 шприци нискомолекулярен " Хепарин " за бременни, който трябвало да бъде доставен до края на месеца или началото на идващия.

" Системата е безусловно претрупана... Но не ми се коства, че нещата се изпускат от надзор ", влезе в друго несъгласие министърът. Той разгласи, че се разисква отпадането на карантината за контактни лекари и медицински сестри, с цел да не се стига до затваряне на цели отделения поради един инфектиран доктор. За задачата обаче бил необходим " безспорен консенсус " на експертно равнище. Такова единодушие ще се търси и с просветителното министерство във връзка с ограниченията в учебните заведения. Ангелов поддържа концепцията всички възпитаници да бъдат с маски в учебните заведения, в това число и в час.

Министърът се спря и на въпроса с оставката на шефа на РЗИ-София доктор Данчо Пенчев. " В оня миг той имаше съществени персонални претекстове да подаде оставка ", изясни Ангелов по адрес на Пенчев, който по-късно се върна в инспектората като заместник-директор.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР