Не може да се говори за нашествие на гъсениците на

...
Не може да се говори за нашествие на гъсениците на
Коментари Харесай

Не закачайте боровите процесионки!

Не може да се приказва за настъпление на гъсениците на нощната пеперуда борова процесионка. Това сподели за Българска телеграфна агенция доцент Марио Лангуров, ентомолог в Националния природонаучен музей към Българската академия на науките (НПМ-БАН) по отношение на медийни изявления за зачестили срещи с този тип гъсеници и последвали алергични реакции.

Гнездата на тази космата гъсеница са ситуирани по върховете на боровите дървета, изясни той и добави, че елементарно се виждат, тъй като наподобяват на „ къдели захарен памук “. В края на пролетта и началото на лятото гъсениците се спускат на земята и почват да маршируват в една върволица, като всяка последваща се залепва с главата за задната част на предната. Така в действителност се образува доста дълга нишка, описа ентомологът. И в случай че първата гъсеница реши да завие надясно, то всички останали ще тръгнат след нея, описа доцент Лангуров.

Тези гъсеници са в региони, където има борове. Аз персонално в урбанизирана среда не съм виждал гнезда на процесионки, сподели ентомологът. Може да се виждат тук-там, където има бор, подсети той. И посъветва хората да заобикалят допир с гъсениците. Дали ще има алергична реакция, в случай че пипнем борова процесионка, зависи от организма на всеки човек, сподели ентомологът.

Когато тръгнат да маршируват, човек просто не би трябвало да ги закача. Ако реши да ги убива с метла или пръчка, да вземем за пример, могат да се откъснат елементи от косматото тяло и в случай че човек ги вдиша, е допустимо да има по-сериозна алергична реакция. Не приказваме за гибел и тежки болести, изясни още доцент Лангуров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР