Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне.

...
Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне.
Коментари Харесай

Матури през първата седмица на юни и външно оценяване през третата предвижда Вълчев

Не може да чакаме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в цифрова среда, ще се организира в класните стаи и в университетските аули. Това съобщи пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

По негови думи би трябвало да бъдем внимателни в идните седмици даже и при усъвършенстване в обстановката.

Според Вълчев там, където има най-вече претенденти за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място. Такъв бил казусът с медицината.

Той уточни, че окончателните дати за изпитите ще бъдат оповестени в понеделник. Министърът обаче изрази съмнение, че държавните зрелостни изпити ще се проведат през първата седмица на юни, а националното външно оценяване - през третата седмица на юни. Той бе безапелационен, че това няма да забави издаването на документите за кандидатстване във висшите учебни заведения.

Вълчев съобщи, че сигурно на изпитите ще се включва материал и от отдалеченото образование.

По данни на министъра тази седмица близо 30 деца от 7 и 12 клас са били под карантина. Той предвижда, че по време на матурите и оценяването евентуално сред 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вид е по същото време, само че в други условия те да положат изпитите, другият вид, изключително за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август, изясни просветният министър.

Той бе безапелационен, че външното оценяване след 4 и след 10 клас е належащо. Причината по негови думи била, че е значимо да се проучват просветителните дефицити на учениците.

За близо 75% от учениците отдалеченото обучение е по-интензивно спрямо присъствената форма, акцентира той. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР