Не може да говориш за върховенство на закона и да

...
Не може да говориш за върховенство на закона и да
Коментари Харесай

Иван Гешев: Не може да говориш за върховенство на закона и да го нарушаваш

„ Не може да приказваш за господство на закона и да нарушаваш върховенството на закона. Да кажеш: „ Върховенството на закона ме интересува, само че когато е в мой интерес. Обаче когато има конституционни разпореждания, които са в несъгласие с това, което мисля, това не ме интересува “. Докато разсъждаваме по този метод, правова страна няма да има “.

Това съобщи основният прокурор Иван Гешев в изявление за Tribune.bg, разяснявайки следващите политически поръчки за осъществяването на „ правосъдна промяна “ с фокус върху прокуратурата и особено върху фигурата на обвинител № 1.

Като ослепителен образец за несъгласието сред желанията и дейностите на избрани политически и публични кръгове за реализиране на правдивост и правова страна Гешев уточни делото „ Иванчева “. То бе употребявано като мотив в предходното Народно заседание за закриване на профилираните съдилища и прокуратури. Миналата седмица обаче Върховният касационен съд удостовери причините на първите две инстанции – Специализирания углавен и Апелативния профилиран углавен съд, за виновността на Иванчева и съучастниците й, като ги прати в пандиза. С това потвърди и, че офанзивите против тези органи са били напълно пропагандни.

„ Този случай сподели едно – доста хора се уплашиха, че се задейства българската прокуратура и службите за сигурност в битката с корупцията. Притесниха се, че те може да са идващите “, разяснява основният прокурор. Той дефинира закриването на профилираните органи като „ демонстративен разстрел “ и проява към магистратите и жителите, че „ когато се бориш против корупцията, когато ти работиш, ще бъдеш подложен на възмутителен, необмислен политически и личен напън “.

Обвинител № 1 беше безапелационен, че закриването на работещи структури и политическата фиксация върху държавното обвиняване, няма да решат действителните проблеми в правоохранителните органи, които съгласно него са „ в неприятна кондиция “. „ Сега никой няма да си признае – „ разстреляхме “ профилираната прокуратура, да неточност е, тъй като има взрив на проведената престъпност, взрив на опиатите по улиците, взрив на мигрантския напън и взрив на какво ли още не “. Закрихме ги, тъй като запорираха 3 милиарда И резултатът от закриването ще го платят жителите “, добави той.

„ Ние сме и в конституционна рецесия – нямаме определена парламентарна квота на Висш съдебен съвет и работещ Инспекторат на Висш съдебен съвет – години след приключване на мандата. Има непопълнени квоти в Конституционния съд, има служебно държавно управление. Да не преставам ли? И в случай, че сме и в конституционна рецесия, тези политици, които са в този парламент, и в предходния, и в по-предишния, и много по-преди това, се занимават с „ проблеми “, които дори не са и проблем – вместо с действителните “, съобщи още Гешев.

Според него не може да има правна промяна без експертния взор от вътрешността на системата. Затова той и екипът му работят по съответни експертни оферти за промени в законодателството и организират срещи с представители на разнообразни институции. „ Работим по някои въпроси, които съгласно нас са значими, тъй като това, което аз назовавам всеобхватна правна промяна, изисква евентуално и промени в някои елементи на българската Конституция. Но всичко би трябвало да е съобразено с практиката на Конституционния съд “, уточни Гешев.

Той за следващ път уточни, че прокуратурата търси взаимоотношение с всички институции. „ Аз не желая да влизам в несъгласие или спор с сътрудниците от Министерство на вътрешните работи. Знам какво е „ латентна престъпност “, знам какво е доверие в институциите. Скептичен съм дали живеем в идеална страна без престъпност “, съобщи той и добави, че за жалост у жителите сега има „ чувство за разпад на институците “.

Решението съгласно Гешев е само в разговора, повишение на правосъзнанието на жителите и особено на младежите, както и по-директният контакт на прокуратурата с хората. Той изрази вяра, че депутатите, които досега не са приели поканата му за среща за разискване на настоящите проблеми на правораздаването, ще го създадат. Преди близо месец основният прокурор изпрати 240 писма до всеки депутат от парламентарно показаните партии с гледище за експертен разговор по наболелите проблеми на правосъдната власт. До момента безапелационен отвод за такива диалози показват само от „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “. „ Очакването ми като основен прокурор е, че политиците ще чуят научната общественост, съдиите, прокурорите и следователите, които знаят действителните проблеми, и ще се съобразят, с цел да ги решат “, съобщи основният прокурор.

Запитан каква прокуратура желае да остави след края на мандата си, Иван Гешев отговори: „ Такава каквато е и сега – сплотена, която се старае да реши проблемите на българските жители “. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР