Не мога да се съглася, че аз трябва да прекратя

...
Не мога да се съглася, че аз трябва да прекратя
Коментари Харесай

Ананиев: Ако прекратя договора за детската болница, до края на живота си няма да изляза от съдебната зала

Не мога да се съглася, че аз би трябвало да приключа контракта за построяването на детската болница, който е минал през цялата процедура и е потвърдено, че в нея няма нарушавания и да се стартира още веднъж с оповестяване на интернационален конкурс. Това значи, че до края на живота си не би трябвало да изляза от правосъдната зала. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на петъчния парламентарен надзор на въпрос по отношение на бъдещето на Националната детска болница.

В края на май министър председателят Бойко Борисов даде обещание остарялото скеле на института по педиатрия в двора на Александровска болница да бъде съборено и на негово място да се построи напълно нова детска болница. Решението пристигна след няколкомесечни митинги от страна на жители, архитекти, представители на педиатричната общественост, които бяха срещу дострояването на остарялото скеле и се сплотиха в самодейността “За същинска детска болница “. След обрата в решението на държавното управление скелето да бъде съборено беше решено представители на протестната самодейност да бъдат включени в процеса по взимането на решения по отношение на бъдещата болница. Протестиращите са за напълно нов архитектурен конкурс и план за детската болница, до момента в който Министерство на здравеопазването заявява, че събарянето и строителството ще са по към този момент подписания контракт с “Главболгарстрой “, който завоюва оповестената от министерството социална поръчка на стойност близо 100 млн. лв..

Следващата седмица предстоят нови срещи с гражданските и професионалните организации, с които ще се разисква построяването на национална многопрофилна детска болница, разгласи в петък Ананиев.

Той показа пред депутатите предисторията и се аргументира за какво не може да приключи настоящия контракт с Главболгарстрой “: “През юли 2019 год. стартира публичната поръчка за създаване на болничното заведение. В плануваните в Закона за публичните поръчки периоди Камарата на архитектите в България апелира решението ми за разкриване на публичната поръчка. Жалбата беше оставена като неоснователна, в това число такова беше решението и на Върховния административен съд. През април сключихме контракт с изпълнителя - ДЗЗД " Детско здраве " (бел. ред. всички групи в консорциума са от групата на “Главболгарстрой “) който е показал, че ще извърши ново проучване на постройката, макар че към този момент е направено преди време, и въз основа на цялата събрана информация ще предложи най-хубавата оферта - подсилване или създаване на нова структура. Ние към този момент изразихме кардинално единодушие за срутване на съществуващия градеж. Представителите на гражданската самодейност " За същинска детска болница " не поддържат този метод, а желаят възлагане на ново задание с интернационален конкурс, намиране на нов терен и др “.

“Не мога да се съглася, че аз би трябвало да приключа контракта, който е минал през цялата процедура и е потвърдено, че в нея няма нарушавания и да се стартира още веднъж с оповестяване на интернационален конкурс. Това значи, че до края на живота си не би трябвало да изляза от правосъдната зала “, съобщи Ананиев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР