Не мога да приема твърдението, че България едва ли не

...
Не мога да приема твърдението, че България едва ли не
Коментари Харесай

Пеканов: С влизането си в Еврозоната България не губи своята независимост

Не мога да приема изказванието, че България надали не ще загуби своята самостоятелност като влезе в Еврозоната. 

Това коментира вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференция " България по пътя към еврото " в НДК. В конференцията се включиха президентът Румен Радев, министър председателят Гълъб Донев, министърът на финансите Росица Велкова - Желева, шефът на Българска народна банка Димитър Радев. Специален посетител на събитието беше заместник-председателят на Европейска комисия Валдис Домбровскис, както и министърът на финансите на Хърватия.

Пеканов посочи, че суверенитетът е да си част от решенията и да влияеш на решенията, които другояче биват взимани. " С влизането си във валутния ръб България пое по веднъж, който донесе непоклатимост на българската банкова и финансова система. Донесе й повече доверие в интернационален проект. България обаче сега не въздейства и не взе участие във връзка с решенията за паричната политика ", сподели Пеканов. 

" Служебният кабинет поставя всички старания за бързото влизане както в Шенген, по този начин и за бързото влизане в Еврозоната ", добави вицепремиерът, представен от настоящо.ком.

Според него Еврозоната става по-силна и европейският стопански и паричен съюз гради механизмите, с които може да дава отговор на рецесиите. " Влизането в Еврозоната не е панацея, само че то е още един фактор, който дружно с значими промени и вложения ще способства за повишение на стандарта на живот в България ", уточни вицепремиерът. 

Той разяснява, че еврото ще подкрепи покачването на приходите. " Разбирам поддръжката на КНСБ, тъй като Пламен Димитров осъзнава, че след влизането в Еврозоната, ще може да отиде при финансовия министър да изиска минимална работна заплата не от 800 лева, а от 800 евро ", разяснява Пеканов. 

От своя страна Пламен Димитров от КНСБ уточни, че всички политици би трябвало да приказват в един глас в поддръжка на еврото, а тези, които са срещу, би трябвало да кажат за какво. Според него не би трябвало да се дава храна на скептиците на еврото. 

Васил Велев от АИКБ пък означи, че Еврозоната дава нов статут на страните, повишава техните позиции в интернационалните ранглисти като прелест за вложения. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР