Не мога да повярвам, че хора на отговорни позиции в

...
Не мога да повярвам, че хора на отговорни позиции в
Коментари Харесай

Директорът на ТЕЦ Перник: Все още въглищата имат своето място в българската енергетика!

„ Не мога да допускам, че хора на виновни позиции в страната са разрешили един от дребното браншове, разчитащи напълно на народен запас, каквито са въглищата, да бъде премахнат и то единствено за няколко години! Чудя се хората, които са решили, че до 2026 година въглищните топлофикации би трябвало да отпаднат от енергийния микс на страната, дали знаят, че през зимата от въглища се създава 60% от електрическата сила? Дали знаят, че няма заместващи мощности, които да произведат тези 60%? Дори и през днешния ден да се вземе решение и стремително да се откри финансиране за строителството на нови по-ефективни мощности с толкоз сериозен потенциал, разчитащи на по-екологични горива, те няма по какъв начин да проработят в границите на 3 години. “ сподели инж. Чавдар Стойнев изпълнителен шеф на Топлофикация Перник.

Инж.Чавдар Стойнев напомни, че Топлофикация Перник е измежду сдруженията, за които проектите за енергийна промяна към този момент са в ход. Съвсем скоро се чака част от въглищата в горивния микс на предприятието да бъдат сменени с природен газ, само че специалистът още веднъж обърна внимание, че реализацията на всички проекти за основаване на по-екологично произвеждане на сила изисква големи средства, както и години за осъществяване.
-->
„ Работим от 3 години по инсталирането и внедряването в употреба на 3 газови когенератора, които са единствено част от целия проект за енергийна промяна на сдружението. “ сподели инж. Чавдар Стойнев.

Директорът акцентира, че в Топлофикация Перник се употребяват само локални въглища, като се счита, че находища има за още над 50 години.

„ Все още въглищата имат своето място в българската енергетика! Благодарение на тях имаме търпими цени на силата и по този начин значимата енергийна самостоятелност! Можете ли да си визиите в случай че делът на мощностите на природен газ в енергийния микс беше 60%? Често изчезналите доставки и десетократно по-високи цени на интернационалните пазари през тази година щяха да ни доведат до същинска злополука! Въглищата действително ни избавиха от голяма рецесия в последните месеци, което е доказателство, че скоростно затваряне на всички въглищни мощности в страната е припрян и лишен от логичност сюжет, който ще навреди на българската страна и ще провокира голяма рецесия. “ сподели инж. Чавдар Стойнев.

Според специалиста проектът основава риск за националната сигурност и енергийната самостоятелност. От сектора оповестиха протестна подготвеност, в случай че Планът за възобновяване и резистентност не бъде преразгледан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР