Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2

...
Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Ще кандидатстваме за еврозоната, когато може

Не мога да обещая, че подаването на кандидатура за ERM-2 (така наречената чакалня за eврозоната) ще е идната седмица. То ще е толкоз скоро, колкото може. Това не е единствено официално извършване на критерии, това е политически развой. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на Пловдивския стопански конгрес, съобщи БНР.
Намеренията на държавното управление бяха кандидатстването за чакалнята на еврозоната да бъде направено до края на българското европредседателство. От Еврокомисията обаче упорстват България първо да се причисли към Банковия съюз, с цел да може банковата система да се управлява от Европейската централна банка.
Кандидатстването за така наречен " чакалня за еврозоната " може да бъде по едно и също време с присъединението към Банковия съюз, сподели Дончев. Той добави, че въвеждането на еврото ще усили доверието на вложителите и пазарите към България, само че най-важният резултат е политически. „ Еврозоната е ядрото на Европа, а България по ред аргументи не може да си разреши да бъде в периферията “, сподели вицепремиерът.
Той разяснява, че сегашният стопански растеж не е задоволителен, с цел да може България да догонва по-развитите страни от Европейски Съюз и за тази цел растежът би трябвало да бъде най-малко 6% годишно. Според вицепремиера основен фактор за интензифициране на растежа е образованието.
Дончев сподели още, че налагането на мита от страна на Съединени американски щати няма да се отрази сензитивно на българската стопанска система, защото стокооборотът ни с Америка не е забележителен, само че политическите следствия от този акт ще са съществени.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР