Не много от европейските съюзници на Киев понастоящем говорят за

...
Не много от европейските съюзници на Киев понастоящем говорят за
Коментари Харесай

Washington Post: Европа не говори сериозно за победа на Украйна а за оцеляването ѝ

Не доста от европейските съдружници на Киев понастоящем приказват за победа, най-малко не в къси периоди. Те търсят реален проект за оцеляването на Украйна. Това се твърди в материал на Washington Post, представен от УНИАН.

Проблемът се крие в възходящата паника на Европа от възможото връщане на Доналд Тръмп на поста президент на Съединени американски щати и какво ще прави самата тя следователно.

Според някогашния началник на апарата на министъра на защитата на Германия Нико Ланге, " всички са загрижени " от появяването на една нова администрация на Тръмп. " Следствие от тази угриженост стана бездействието и това е безконтролно ", изрази мнение той.

След като Тръмп и Байдън съвсем се изравниха в извършените изследвания, европейските водачи най-сетне се усетиха, че втори мандат на Тръмп е изцяло реаленистичен. Затова те желаят измененията в Съединени американски щати да не ги заловен неподготвени, както през 2016 година

Ланге напомня, че предишния месец министърът на защитата на Германии Аналена Бербок хвърча за Тексас и се срещна с губернатора-републиканец Грег Абът. Целта на тази среща беше желанието на Берлин да научи по какъв начин републиканците виждат света, с цел да може в Германия да се приготвят какво ги чака, в случай че Тръмп се върне в Белия дом.

Висш европейски служител по въпросите на сигурността споделя за Washington Post, че към законодателите от Републиканската партия било отправено следното обръщение: " Ако желаете да заемете сериозна позиция във връзка с Китай, сте длъжни да постигнете триумф в Украйна ". Но такива дипломатически старания европейците правят по-бързо, в сравнение с създаването на проектите за поддръжка за оцеляването на Украйна, да не приказваме за поддържането на настъпателните ѝ благоприятни условия.

Изданието акцентира, че в Европа не си и показват по какъв начин биха запълнили дупката, която ще се отвори, в случай че Съединени американски щати откажат да оказват помощ на Киев. А Съединени американски щати сега дават съвсем половината от всичко, което постъпва в Украйна.

По оптимистичния сюжет Украйна ще получава помощ от Съединени американски щати и след изборите през 2024 г, само че в много по-малко количество. Но и това е огромна опасност за Киев.

Всъщност сред Русия и Запада тече конкуренция в превъоръжаването, а залогът е ориста на Украйна. И тази конкуренция върви в миг, когато кключовият снабдител на оръжие за Киев - Съединени американски щати – наподобяват все по-малко благонадежден сътрудник.

" Дори и Байдън да успее да прокара през Конгреса своя финален избавителен пояс за Украйна за $61,4 млрд, това към този момент няма да помогне. Отслабването на поддръжката за Киев от страна на Републиканската партия затъмни преспективите пред бъдещите помощи, даже и Байдън да бъде избран отново ", предава американското издание.

Най-големите съдружници на Киев готвят двустранни съглашения, които да обезпечат доставките на оръжия за дълги години. Самата Украйна има амбициозни проекти за развиване на личната си военна промишленост посредством основаване на взаимни предприятия със западни производители на оръжи. Тя мечтае за нови фабрики, които ще създават дронове, бронирани машини и муниции близо до фронтовата линия. Както означават от Washington Post, тези тактики няма да донесат бързи резултати, а нужните на Украйна са неотложни.

Изданието отбелязва, че Германия и Англия са затруднени от финансовото си възобновяване след пандемията. Франция даде на Украйна някои основни типове въоръжения, само че изостава по размера на своята помощ. В някои елементи на Европа се появиха пукнатини в публичната поддръжка за Украйна, които могат да се трансфорат в бездна, в случай че Съединените щати съкратят своя принос.

" Помощта на Съединени американски щати за Киев... е ориентирана към поддръжка на позициите на Съединени американски щати в света. Но доколкото този мотив губи смисъл за някои американци, пред Европа стои въпросът по какъв начин да избави Украйна. Отговорът остава размит, а времето играе на страната на Путин ", обобщава Washington Post.

От началото на пълномащабното навлизане на Русия западните съдружници на Украйна са дали военна и друга поддръжка за над $230 милиарда

В началото на октомври в Съединени американски щати бе признат краткотраен бюджет за 45 дни, откакто демократи и републиканци не съумяха да се договорят накъде да бъдат ориентирани разноските.

Жертвата в този спор в частност стана Украйна, защото във краткотрайния бюджет не е планувана никаква помощ за Киев, обобщават от УНИАН.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР