Не ме докосвай - филмът на Адина Пинтилие, който спечели

...
Не ме докосвай - филмът на Адина Пинтилие, който спечели
Коментари Харесай

"Не ме докосвай", "Довлатов" и още филми от Берлинале идват на "София филм фест"

Не ме докосвай " - филмът на Адина Пинтилие, който завоюва " Златна мечка " на " Берлинале ", ще бъде показан на " София филм фест " (СФФ). Лентата с присъединяване на Ирмена Чичикова ще се състезава в Балканския конкурс на фестивала, където влизат още българските филми " Възвишение " и " Вездесъщият ".

Зрителите на " София филм фест " ще имат опция да видят още няколко заглавия от завършилия одеве кинофестивал в Берлин. На първо място това е " Ага " - разказът на Милко Лазаров от далечния север, който закри конкурсната стратегия на " Берлинале " и ще открие софийския фестивал на 7 март.

В програмата в София също така е и " Довлатов " на Алексей Герман-син - биографичен филм за руския публицист и отстъпник, прочул се в родината си едвам на прага на гибелта си през 1990 година. Филмът също има премия от Берлин - " Сребърна мечка " за художничката и костюмограф Елена Окопная. В документалния конкурс на " София филм фест " пък е " Червено, прекомерно алено " - едно персонално проучване на живеещата във Франция млада режисьорка Божина Панайотова, която след години в емиграция търси отговор на въпроса дали фамилията й е било привилегировано преди 1989 година

Дебютът на Пинтилие " Не ме докосвай " изненадващо сграбчи наградата в Берлин. Филмът, развъртян посредством пробна работа с актьорите, споделя за жена, която изпитва суматоха от допира на другите. " Не ме докосвай " раздели рецензията, получавайки позитивните мнения на издания като " Варайъти " и " Холивуд рипортър ". Други, като авторитетния критик на " Гардиън " Питър Брадшоу, го оповестиха за придирчив и клиширан наричайки го " злополука " за фестивала.

Номинирани за " Оскар " и " Златен глобус " заглавия, кандидати от Кан и лауреати от стратегиите на международните фестивали ще гостуват на 22-ия " София филм фест " от 7 до 16 март. Сред акцентите са " Квадратът " на Рубен Йостлунд, " За тялото и душата " на Илдико Енеди, която ще ръководи и интернационалното жури, " Нелюбов " на Звягинцев, " Без благосклонност " на Фатих Акин, " Невидима нишка " (Phantom Thread) на Пол Томас Андерсън. Билетите ще се популяризират както до момента в консервени кутии в цялата комерсиална мрежа на цени от 7 и 9 лева

Всичко, което би трябвало да знаете за: София филм фест (55)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР