Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме

...
Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме
Коментари Харесай

Сачева: Стигнем ли 100 положителни проби дневно, веднага затягаме пак мерките

 Не изпускаме домовете за възрастни хора. Факт е, че имаме огнище във Видин, само че от 4500 теста, които са направени, 86 са позитивните проби, като 20 от тях са на личен състав в домовете за възрастни хора и хора с увреждания. Това е малко под 2%. Това съобщи в изявление за Българска национална телевизия министърът на труда и обществената политика Деница Сачева.

Има области, където ситуацията е извънредно положително – като Ловеч, Монтана, Велико Търново, посочи тя:

" Правим всичко допустимо да работим по предварителна защита и във всеки един миг на подозрение, незабавно да се работи по делене на инфектираните от тези, които са здрави ".

За Видин мненията на медицинските експерти са, че болестта в дома за възрастни потегля от болничното заведение, изясни министърът.

" Двама души от тези домове са я посетили. Единият е бил с инсулт. Върнали са се без да са им направени проби. В момента вършим всичко допустимо да опазим здравето и живота на хората в домовете за възрастни. Осигурени са маски, костюми, има опция за настаняване в други здания или локален хотел, в случай че се наложи да се разделят хората ".

Министър Сачева разяснява и ограниченията за попречване на болестта в ромските махали.

" Работим извънредно интензивно с махалите, имаме здравни посредници, обезпечават се пакети с хранителни артикули, министерството на образованието продължава интензивно работата си в съвсем всички махали и отдалечени места, където да се пусне интернет ".

Относно разхлабването на ограниченията, Сачева е безапелационна, че в случай че достигнем над 100 позитивни проби на ден, незабавно ще преминем към назад стягане. В момента числата са 53-52-57 доказани проби дневно, което разрешава по-умерени ограничения против болестта.

Социалният министър съобщи още, че е рано да се вършат съществени заключения за резултата върху безработицата.

" Мярката 60/40 забави регистрацията в бюрата по труда. В момента се записват към 1000-1200 души на ден "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР