Не искам да плаша никого. Но трябва да знаем, че

...
Не искам да плаша никого. Но трябва да знаем, че
Коментари Харесай

Страх обзе депутатите в НС! Цонев стресна всички: Не искам да плаша никого. Но трябва да знаем…

Не желая да тревожа никого. Но би трябвало да знаем, че сме изправени пред екстраординарни проблеми. Това съобщи зам.-председателят на Народно събрание Йордан Цонев, зам.-председател на Движение за права и свободи, в отношение след чуване на финансовия министър Росица Велкова по осъществяването на бюджета за тази година. Той благодари на Велкова за метода, по който няколко месеца се ръководят обществените финанси.

Парламентът е изправен пред решаването на няколко съвсем взаимоизключващите се казуса, сподели Йордан Цонев.

Първият от тях е по какъв начин да свием недостига, с цел да влезем в графика за еврозоната. От друга страна при свиването на недостига от 6 и нещо % до три би трябвало да кажем на българските жители какво ще им орежем. Когато няма рецесии е елементарно. Но когато има рецесии, инфлация, която сигурно ще се трансформира в стагфлация, доста деликатно би трябвало да кажем на хората какво преследваме какви са изгодите и каква ще е цената, която ще платим всички дружно, безапелационен бе Йордан Цонев.

Вторият въпрос, на който би трябвало да отговорим е по какъв начин ще финансираме ограниченията, които водят до нараснал недостиг, тъй като дълговите пазари реагират предсказателно на процесите, които предстоят. Те ясно демонстрират, че реагират инфлационно, покачват се лихвите и чакат утежняване на икономическата и финансова непоклатимост в целия свят. Това също би трябвало да го разбираем, продължи дългогодишният ръководител на бюджетната комисия в Народно събрание.

Третото предизвикателство е по какъв начин да предвиждаме. Не чух нито една дума по какъв начин ще наподобяват европейските стопанска система и финанси в края на зимата. Моята персонална прогноза е, че ще наподобяват доста по-зле занапред, сподели Йордан Цонев. И попита: „ Имаме ли упования, че европейските държавни управления ще изготвят стратегии за подкрепяне. ”.

Да, имаме такива упования. Има ли митинги, цялостни ли са площадите – факт. Какви са настояванията на хората – финансови. Те упорстват за обезщетения за високата инфлация, за растящите цени. Не желая да тревожа никого, а да знаем, че сме изправени пред екстра, екстраординарни проблеми, акцентира Цонев.

Призовавам ви да бъдем благоразумни и да мислим по какъв начин ще решим този комплициран фискален и стопански пъзел. Защото даже и това Народно заседание да е с стеснен период на деяние, ще пристигна друго, прикани Йордан Цонев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР