Не харесваме, не харесваме Борисов, но, в крайна сметка, оказва

...
Не харесваме, не харесваме Борисов, но, в крайна сметка, оказва
Коментари Харесай

Оказва се, че Борисов не харчи толкова много. А тези, които казваха, че е такъв и онакъв, за 6 месеца опаткаха страхотно нещо - Политика

Не харесваме, не харесваме Борисов, само че, в последна сметка, става известно, че Борисов не харчи толкоз доста. Виждате ли какъв брой е неуместно? А тези, които споделяха, че Борисов е подобен и онакъв, за шест месеца опаткаха ужасно нещо, установи някогашният министър на образованието в кабинета на Симеон Сакскобургготски (2005-2009 г.) проф. Даниел Вълчев, в този момент декан на Юридическия факултет на Софийския университет.

Той разяснява политическите процеси у нас, в това число последното ни постоянно държавно управление с министър председател Кирил Петков и отхвърли на " Продължаваме промяната " да договарят с партии като ГЕРБ и водача ѝ и някогашен министър председател Бойко Борисов, в изявление за БНР.

На въпрос значи ли диплома от влиятелен западен университет, че притежателят ѝ би станал добър политик проф. Вълчев увери, че е най-хубавото, което може да се случи, е българи да учат в най-престижните университети в света и по-късно да се връщат да работят у нас, само че направи някои ангажименти:

" Трябва да имаме поради, че, както и се оказа - с опрощение за това, което ще кажа - с последния ни министър-председател, това, че си приключил магистърска стратегия в един от най-хубавите университети в света, надалеч не е отзив за това, че си интелигентен човек. Това първо. Второ, политиката не е въпрос единствено на разсъдък. Политиката от моя позиция е въпрос, първо, на някакви морални ориентири, които би трябвало да имаш, второ, на визия за развиването на обществото. Трето, би трябвало по някакъв метод да си обясняваш света ".

Няма нищо неприятно в това младежи да ръководят, само че по-важното е на първо място те да са загрижени за хората, които са ги избрали счита Вълчев. " Въпросът е да е рационален човек, да му пука за хората, които са го избрали, да не робува на евтини плакатни клишета и по опция да има относителна почтеност. Оказа се, че на 42-рия паралел това е огромен проблем ", установи той.

Защо не му се получи на предходното ръководство?

На този въпрос, който самичък зададе, Вълчев посочи отхвърли от договаряния с избрани политически обединения, без да назове ГЕРБ.

" Първо, това беше едно конфронтационно ръководство. Аз се изморих да ме ръководят хора, които вършат доста тежки окопи сред вижданията на едни и други. Да, правилно, хората са разнообразни. Вие харесвате една, аз одобрявам друга политическа наклонност. Въпросът е при избрани обстановки, в името на това всички да живеят добре, хората, които аз одобрявам, да приказват с хората, които Вие харесвате. Нищо, че са съперници. Тези изкуствени, доста тежки разделения, в които никой не си приказва с никого, упрекват се в какво ли не съгласно мен не са в интерес на страната. Нацията има потребност от сближение, не от отцепване. Не пречи да сме разнообразни, само че хората би трябвало да имат опция, без да бъдат жигосани, да имат разнообразни отзиви по разнообразни въпроси.

Ако ме питате кое е главното човешко право, съгласно мен то е аз да имам неверни показа за света. Може да бъркам, само че правото да бъркам е главно човешко право. Не може да ми възбраните да бъркам, да ми казвате: „ Няма да мислиш по този начин, ще мислиш другояче “. Иначе се връщаме 30 и недостатък години обратно.

...

В случая с предходното ръководство това е може би някакво пояснение, тъй като когато ти си не изключително комплициран човек, несъмнено и визиите ти за света не биха могли да бъдат доста комплицирани. "

Друго нещо, което е попречило, е загнездилото се у нас схващане, че след десетилетията комунистически режим все имаме да наваксваме, че сме " второкласен хора " и би трябвало да слушаме какво ни споделят напредналите страни.

" Това основава проблеми в нашия политически хайлайф, тъй като той се държи по този начин, че да се хареса на по-големите и по-напреднали, както той си ги показва, страни и да не употребява всички благоприятни условия, които му дава политическото другарство.

До ден сегашен нашите представители в Европейски Съюз, НАТО и под дърво и камък не се държат като представители на държава-член, а като представители на страна кандидат-член. Сякаш някакви критерии ще реализираме, заложено ни е, не участваме във вземането на решения, а сме като някакви реализатори, на които се споделя: „ Сега ще отидете наляво, в този момент ще отидете надясно “, уточни Вълчев.

Въпреки че съгласно него " ние в действителност сме в една доста огромна невъзможност ", " няма никакво подозрение, че е доста по-добре да има парламентарно отговорно държавно управление ".

" Нашият парламентарен модел е подобен, че без настоящ парламент държавните управления могат, несъмнено, да се оправят, само че за един не доста огромен небосвод. Да не приказваме, че ние сме в края на годината, някой би трябвало да одобри бюджета. Да не приказваме, че в този бюджет, с който действа страната тази година ние ще би трябвало да поемем още близо 6 милиарда дълг. Тоест по някакъв метод към това би трябвало да се носи политическа отговорност. Не просто да се направи, а някой да каже: „ Да, аз стоя зад това и то се прави “.

Независимо от " безизходицата ", проф. Вълчев е оптимист: " Българинът постоянно по някакъв метод се е оправял. Интуитивно всеки по някакъв метод ще прозре какво е вярното и какво не е вярното. Не мисля, че някой би трябвало да учи хората на това ".

Европейска комисия

На въпрос за вчерашната тирада за положението на Съюза на ръководителя на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен той сподели, че " не съм си предизвикал това " да слуша речта, " само че надали има огромни изненади ".

" Такъв човек би стоял извънредно добре преди 20 или 25 години отпред на европейските структури – в едно умерено време, когато всичко се развива по проект, когато няма някакви огромни изненади и огромният въпрос е дали ще дадем 2% повече от бюджета на общността за селско стопанство или 2% по-малко и някакви страхотни пернишки нещастия се разиграват сред Франция и другите членки.

В момента нещата надалеч не стоят по този начин и нуждата Европейски Съюз да има водачи в същинския, същинския смисъл на думата съгласно мен е огромна.

Самото основаване на европейски структури, отвън Народното събрание, софтуерно е направено по подобен метод, че там кой знае какви водачи не може да има. Силата на Европейски Съюз, най-тежките решения се взимат в Съвета на Европейски Съюз. Не е в Европейска комисия, тя е по-скоро като изпълнителен орган.

...

Не единствено госпожа Фон дер Лайен, и господин Борел, и другите водачи на това ниво, общо взето, не наподобяват с огромна тежест ", разяснява Вълчев.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР