Не е за пренебрегване фактът, че прекаралите COVID-19 може да

...
Не е за пренебрегване фактът, че прекаралите COVID-19 може да
Коментари Харесай

Проф. Емил Паскалев: Ръст на бъбречни увреждания след COVID-19

" Не е за занемаряване фактът, че прекаралите COVID-19 може да имат бъбречна увреда, която даже да е стопирана за прочут интервал, има непрестанно напредничав ход. Затова тежко прекаралите би трябвало да се изследват. "

Това съобщи пред БНР проф. Емил Паскалев, който е началник на Клиниката по нефрология и трансплантация на Александровска болница, както и ръководител на Българско нефрологично сдружение.

" Ако преди COVID-19 имаше към 4500 души на хемодиализа, броят на тези пациенти последователно спадаше, в този момент е по-малък, само че по едно и също време с това се виждаме, че към този момент има и растеж. Този растеж е вследствие на увеличената болестност на бъбречни болести в резултат на COVID-19, което води пък до бъбречна непълнота при тези пациенти ", уточни проф. Паскалев.

" COVID-19 довеждаше и по време на дейния си интервал, само че и по-късно до бъбречна непълнота. Дори тя да е стопирана за прочут интервал, тя има непрестанно напредничав ход. Има значение да се забави хода на прогресията, само че няма по какъв начин да се излекува положението или бъбречната увреда вследствие на Коронавирус инфекцията ", посочи проф. Паскалев.

" Не всеки прекарал COVID-19 е наложително да има бъбречна увреда, само че тежко прекаралите би трябвало да си създадат пакета проучвания за бъбречната функциия - изключително в случай че по време на острия интервал на болестност е открито, че креатининът е бил повишен ", акцентира проф. Емил Паскалев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР