Не е ясна визията на държавата как на практика ще

...
Не е ясна визията на държавата как на практика ще
Коментари Харесай

Омбудсманът иска яснота от държавата за прехода към либерализирания пазар на ток

Не е ясна визията на страната по какъв начин на процедура ще се реализира цялостната либерализация на пазара на електрическа енергия. Липсва изчерпателен стопански, обществен и юридически разбор за изгодите и рисковете от излизането на семействата на свободния пазар. Това оповестиха от пресцентъра на публичния бранител.

Диана Ковачева е изпратила мнение до ръководителя на Комисията по енергетика Делян Добрев във връзка инициираните промени в Закона за енергетиката (ЗЕ). По думите й предвижданите промени не обезпечени правата и ползите на битовите консуматори на електрическа енергия.

Според нея не са създадени ограничения за отбрана и за финансова поддръжка на уязвимите групи и енергийно бедните. Ковачева посочи и други пропуски. Сред тях са критериите, изискванията и редът за определянето на статут на домакинство в състояние на енергийна беднотия и/или на уязвим клиент за доставяне с електрическа сила, които следва да бъдат избрани в Наредба, призната от Министерски съвет (§ 17, член 38д, алинея 2). По думите й е неприемливо правенето на тази Наредба да се измества в бъдещето.
 Депутатите ще поправят Закона за енергетиката на Министерски съвет
Депутатите ще поправят Закона за енергетиката на Министерски съвет

И предвижданата либерализация на пазара за ток за битовте консуматори

Освен това омбудсманът упорства да се транспонира Приложение I, Минимални условия за фактурирането и информацията за фактурирането, от Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година по отношение на общите правила за вътрешния пазар на електрическа енергия и за изменение на Директива 2012/27/ЕС.

Ковачева акцентира, че не е транспониран и член 12, т. 5 от Директива (ЕС) 2019/944 на Европейския парламент и на Съвета от 5 юни 2019 година, съгласно който битовите клиенти имат право да вземат участие в групови схеми за промяна. Държавите-членки отстраняват всички регулаторни или административни спънки за груповата промяна, като в същото време обезпечават рамка, която подсигурява оптималната отбрана за потребителите за отбягване на злоупотреби.

Общественият бранител показва, че е належащо да се обърне особено внимание на избрани групи битови клиенти, с цел да се подсигуряват техните права и ползи при излизането им на свободния пазар . Според нея е нужна специфична стратегия на Правителството за осведоменост и подготовка за либерализацията на пазара на дребно на електрическа сила, както и да се планува и ролята на органите на локалната власт.
 Битът да купува ток от свободния пазар от 2026 година предлага МЕ
Битът да купува ток от свободния пазар от 2026 година предлага МЕ

Предлага се и формулировка за енергийна бедност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР