Не е възможен никакъв нов договор на България с „Газпром”от

...
Не е възможен никакъв нов договор на България с „Газпром”от
Коментари Харесай

Пламен Димитров: „Газпром” не е надежден доставчик и нов договор с България не е възможен

Не е вероятен никакъв нов контракт на България с „ Газпром”от началото на 2023 година, тъй като съветската компания по безапелационен и доста безапелационен метод се потвърди като обезсърчителен снабдител на газ, а това е най-важното в доставките.

Преди да стартираме да приказваме за цена, би трябвало да забележим дали доставчикът е благонадежден. „ Газпром” е геополитическо оръжие в ръцете на Кремъл и това няма да се промени през идната година, с цел да преговаряме за нов контракт. Такъв контракт не може да мине през утвърждението на Европейската комисия. Според новите правила от две-три години, всички газови контракти на равнище държавни компании минават през утвърждение на Европейска комисия. Ясно е, че няма да има никакви нови контракти на европейски компании с „ Газпром”. Крайно време е бизнесът в България да се ориентира към някой от многочислените газови търговци, които се намират на пазара в нашия район.

От морална позиция България би трябвало да предяви претенции към съветската страна поради спрените доставки на газ. Това сподели доктор Пламен Димитров от Българско геополитическо сдружение в предаването „ Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Що се отнася до изказванията, че България е траяла да купува съветски газ, само че от медиатори, събеседникът уточни, че страната ни си е купила газ или от танкер, или от гръцки търговци.

„ Гръцките търговци имат портфолио, в него има микс от газ от разнообразни източници. Това, че молекулите газ идват евентуално от Западен Сибир, не значи нищо. В комерсиалните връзки е значимо с кого имаш контракт и на каква цена, а не от кое място тъкмо е пристигнал този газ”.

Ние не знаем кои и какъв брой са тези търговци, от които е купувал „ Булгаргаз” през последните няколко месеца, още по-малко знаем какъв брой е тяхната облага, сподели гостът.

Що се отнася до това каква би трябвало да е ролята и функционалностите на „ Булгаргаз” в бъдеще и дали има потребност от подобен монопол, събеседникът уточни, че „ Булгаргаз” е типичен образец за търговец – той нито създава, нито използва газ, а го продава на клиентите си.

„ Досега се ползваше с съвсем монополна позиция на българския пазар, като са му вменени отговорностите на така наречен публичен снабдител. Това значи, че най-големият консуматор на газ в България – софийската топлофикация, в един миг може да не може да си заплаща, а този миг е непрекъснат и задълженията ѝ към „ Булгаргаз” наближават 400 млн. лв.. Някой би трябвало да поеме това финансово напрежение в системата, по опция да не са крайните клиенти на „ Топлофикация”, тъй като те са гласоподаватели. Така по веригата се появява „ Булгаргаз”, тъй като естествена комерсиална компания не може да изтърпи сходно неплащане – тя или би спряла доставките, или би завела каузи, с цел да придобие някакви активи против този дълг. Това е ролята на публичния доставчик”, изясни доктор Димитров.

„ Това не може да продължава дълго и първите, които ще изпаднат от тази система на доставки на „ Булгаргаз”, са частните компании, които работят на газ и рано или късно ще си намерят по-добър снабдител на газ при по-изгодни условия”.

Войната в Украйна стана позиционна и в последния един месец няма съвсем никакво напредване по фронтовата линия. Затова все по-голямо въздействие стартира да оказва западната военната помощ, която получава Украйна. Тук интригата е дали ще се понижи градусът за поддръжката за Украйна в Съединени американски щати и Европейски Съюз или просто обществото и политиците ще се уморят от това да приказват непрекъснато за Украйна и да я подкрепят без да се вижда неотдавнашен завършек на цялата тази история.

„ Задачата на Украйна е да поддържа градуса на поддръжката измежду европейците и американците. Виждаме, че президентът Зеленски го прави много сполучливо от самото начало на войната. Задачата на Русия е да банализира този спор и да понижи антируските настроения, които в действителност движат и глобите, и оръжейните доставки за Украйна”.

Попитан дали напрежението към запорожката АЕЦ е част от пропагандата война или има действителна опасност там да се случи нуклеарен случай, гостът уточни, че откакто се водят бойни дейности в региона, опасност постоянно има. Русия държи някои сериозни обекти на инфраструктурата, пробва се да въздейства да някои сериозни точки в комерсиалния продан в Европа и в световен проект, с цел да има и тя козове, с които още веднъж да моли за завършек на войната и завършек на поддръжката за Украйна.

„ Шантажът с заплахата от нуклеарна злополука е един от тези разновидности. Това е най-крайният коз, с който разполага Русия – да нанесе нуклеарен удар”.

Интерконекторът с Гърция не е напълно подготвен, има да се извършат спомагателни действия, най-много по отношение на контрола по измервателните станции и на първо място би трябвало да получим акт 16, добави събеседникът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР