„Не е важно колко точно са случаите на COVID-19, а

...
„Не е важно колко точно са случаите на COVID-19, а
Коментари Харесай

Ива Христова: Очаквам покачване на случаите на COVID-19 през следващите дни

„ Не е значимо какъв брой тъкмо са случаите на COVID-19, а какъв брой от инфектираните ще имат потребност от хоспитализация”. Това съобщи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Ива Христова в студиото на „ Здравей, България”.

„ Очаквам повишаване на случаите през идващите дни. Не може да се каже какъв брой тъкмо ще бъдат и какъв брой дълго по този начин нарасналите случаи ще се задържат. Данни от ЮАР демонстрираха, че много бързо задържащи се случаи на едно плато стартират да спадат, само че не сме сигурни при нашите условия по какъв начин ще протече ситуацията”, сподели още тя.

„ Омикрон потегли с доста оптимизъм – за това по какъв начин протича леко и по какъв начин ще се разминем с хрема и болки в гърлото, само че и нашите, и международните данни демонстрираха, че има случаи с по-тежко протичане”, разяснява Христова.

Тя е безапелационна, че имунизираните досега би трябвало да си слагат бустерна доза, тъй като към този момент е ясно, че имунитетът не устоя задоволително на Омикрон.

Проф. Ива Христова разяснява и дали всички участници в съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента би трябвало да бъдат карантинирани като контактни, откакто стана ясно, че ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е с позитивен тест за COVID-19.

„ Зависи от дистанцията на което са били присъстващите, само че по въпросът за риска за заразяване зависи от това дали са били с маски и дали вирусът е Делта или Омикрон. За Омикрон е изчислено, че 75% от хората в едно помещение могат да бъдат заразени”, сподели Ива Христова.

„ Убедена съм че софийската РЗИ ще си свърши работата по този начин, както е планувано. Те ще създадат изследване и ще решат дали всички са били контактни”, добави шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР