Не е толкова страшно положението в българските гори. 1000 дървета

...
Не е толкова страшно положението в българските гори. 1000 дървета
Коментари Харесай

Директорът на Агенцията по горите съобщи за натиск върху него

Не е толкоз ужасно ситуацията в българските гори. 1000 дървета не са казусът на българската гора, тя нараства по повърхност, ресурс, през последните 5 години е повишена с 500 000 декара поради земеделските гори, доставени от хората и дори по възраст продължава да пораства. Това съобщи пред Българска национална телевизия шефът на Изпълнителната организация по горите Александър Дунчев.

По 14 млн. кубика нараства на година гората, с противозаконната сеч употребяваме 9 милиона кубика.
 Екоразследване: В Родопите горите чезнат поради сеч Екоразследване: В Родопите горите чезнат поради сеч
Нов скандал на тематика екология е на път да избухне мощно. Причината – следствие на спелеолога Атанас Русев и група специалисти еколо...

Официалните данни за последните 5 години - от 25 000 нарушаванията паднали на 17 000, арестуваната противозаконна дървесина от 35 000 кубика преди 5 години последната година е паднала до 15 000 кубика. Нарушенията спадат, въпросът е за какво хората имат възприятие, че горите се изсичат, разясни Дунчев.

Причината за това е, че част от нарушаванията се прикриват поради политически и корупционен напън. Има доста сигнали, в които се споделя " Не смеем да напишем един акт, тъй като ни плашат с уволнения ". Страхът е, че ще ги уволнят директни ръководители, които ще бъдат уволнени от тези над тях ", сподели той.

Другата причина за намаляване на сечта - европейски механизми за надзор на горите, телефон 112, снимков материал. Всичко това докара до опцията хората да подават сигнали и да изолират корупционния фактор, добави още шефът на ИАГ.

По думите му българската гора е под натиска на комерсиалния интерес и води до климатични промени, изчерпани запаси. Това се случва в България, само че в по-малки мащаби, в сравнение с в Европа, безапелационен е той.

В каква част вземат участие горски чиновници - няма по какъв начин да има нарушавания без тяхно познание, сподели шефът на ИАГ.
 Директорът на Агенцията по горите даде обещание имена като образци за феодализация на гората Директорът на Агенцията по горите даде обещание имена като образци за феодализация на гората
Няма да премахвам никой, в случай че нямам ясни доказателства и обстоятелства за честността и възможна неучтивост. Това съобщи Александър Д...

3200 чиновници по горите има у нас, те охраняват към 10 000 декара. Много постоянно противозаконните практики не са свързани с отрязване на дърво, а с кражба, разяснява Александър Дунчев.

Повечето случаи на търговете са нагласени, няма наддаване, всички компании са се разбрали, играят дружно, след това тази компания отива на терен и си изкарва противозаконните схеми, без да е отсечено нелегално нито едно дърво, разясни той.

Това, което ИАГ прави, е основаване на системи за бистрота, изясни шефът на организацията. Системата е пробита, икономическа обвързана, единственият метод е обществото и посредством подаване на сигнали, горите да са на уеб карти, като задачата е да се отстрани корупцията, счита той.

Най-тревожно е положението на старите гори - над 100 година - те пазят водата, задържат въглеродния двуокис, кражбите там обаче са най-лесни, отсичането на едно такова дърво коства 200 лева

Министърът издаде заповед за изсичане с 30% по-малко на старите гори, заяви Александър Дунчев.
 Пак противозаконна сеч - 1000 дървета са отсечени за седмица Пак противозаконна сеч - 1000 дървета са отсечени за седмица
Близо 1000 нелегално отсечени дървета са открили единствено за седмица горските инспектори, съобщи БНР. Някои от нарушаванията са изработен...

Сечта в земеделските земи се оказват страховит проблем, те са 10% от всички и няма законов механизъм за отбрана и стопанисване, чиновниците, прокурорът, кметът нямат право да издадат заповед, законът е безотговорен, проучва Дунчев.

Не е казусът горският, секачът, казусът е възложителят, от горната страна са политиците, изпод са изпълнителите. Ако някой се опита да спре противозаконна кражба, бива уволнен, дори и върху мен има напън. Изправяйки се против същинските аргументи за изсичане на горите, всеки миг може да се опитат да ни злепоставят, да ни създадат номер и да ни слагат в неуместна обстановка като пречещи, които би трябвало да бъдат махнати, възмути се шефът на Агенцията по горите.

Едното от законодателните решения на министъра по земеделието е да няма ограничения за преследване на секачите, а за наказване на стопаните - кметът, шефът на горското, частният дърводелец, заяви още той.

Няма един акт на кмет, притежател, а на секачи и горски - на които няма какво да им се вземе, потеглят си от България и скоро няма кой да работи в горите. Вината е нагоре, безапелационен е Александър Дунчев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР