Не е тайна, че продажбите на електрически превозни средства (EV)

...
Не е тайна, че продажбите на електрически превозни средства (EV)
Коментари Харесай

Тествахме най-новата Kia. Вижте и БГ цените ѝ

Не е загадка, че продажбите на електрически транспортни средства (EV) се усилват даже и у нас, а дребният SUV Kia Niro EV е един от най-новите представители на корейската марка, който може съществено да се намеси в този, все по-разрастващ се пазар. Във опциите на новата, напълно електрическа, Kia Niro се убедихме след обширен тест драйв, който екипът ни направи. Ето и усещанията ни.

Колата, която виждате на фотосите, е второто потомство на Niro. Първата генерация влезе в продажба в Европа през 2017 година, само че у нас този модел не съумя да се наложи. Изглежда обаче, че нововъведението, която е направена от нулата, има по-голям късмет за триумф, макар противоречивия и много футуристичен екстериорен дизайн.

 `Тествахме

В спектъра на електрическите коли Kia Niro EV е измежду по-конвенционалните оферти и се базира на платформа, споделена с бензиновите модели на Hyundai и Kia. Новата Kia Niro се предлага с хибридно или електрическо зареждане, като хибридите са естествен и plug-in, само че ние подчертаваме на напълно електрическата версия на модела.

От родното посланичество на марката също чакат електрическият модел да бъде по-силният от позиция на продажби, като това би следвало да се усети с течение на времето. С други думи имаме един модел с три съществени версии, като всеки може да избира съгласно желанията си.
`Тествахме

Колко коства 2023 Kia Niro EV в България?
Niro EV е по-малък сателит на сграбчилата куп награди и добре продаваща се и у нас електрическа кола Kia EV6. Новото Niro е електрически автомобил, който разполага с огромна част от нейния интериорен дизайн и технологии, само че опакован в дребна каросерия на SUV.

Усъвършенстваната технология и новият външен тип обаче си имат цена. Докато базовата хибридна гама на Niro стартира от 58 960 лева, нашата тестова кола коства повече от 114 000 лв.. С други думи това е интервалът, в който се вместват другите версии и модификации на новата Kia Niro. Но може ли Kia Niro EV да оправдае цената си? Нека разберем.
`Тествахме

Интериор
Въпреки че Kia Niro е систематизиран като стилен SUV - и се усеща като тъкмо подобен на пътя - този автомобил напълно не е дребен от вътрешната страна. Шофьорската седалка е с електрическо контролиране в осем направления и дружно с кормилото с пригодим надолнище улесняват намирането на най-удобната позиция за шофиране.

Предните седалки също са комфортни даже и при по-дълги пътувания. Снабдени са с добре изразена странична поддръжка, а с изкуствената кожа, която ги облицова, наподобяват и се усещат много по-добре, в сравнение с можете да очаквате.
`Тествахме

Арматурното табло на Niro черпи образци от по-голямата електрическа кола Kia EV6 и фамилното SUV Sportage. разполага с закривен панел с интегрирани чифт екрани, които са лесни за навигация и са инсталирани тъкмо в обсега на лидера.

Физическите принадлежности са малко, само че сензорният панел под екрана на информационно-развлекателната система е с положителни размери, с задоволително огромни " бутони ", с цел да можете да ги докоснете, до момента в който сте на неравномерен път.
`Тествахме

Двузонов климатик, достъп без ключ и пускане с бутон са общоприети за всички версии на Niro EV и в допълнение улесняват шофирането. Останалата част от купето е комбинация от твърда пластмаса и меки на досег материи. Една забележка: Niro EV разполага с безжични Apple CarPlay и Android Auto системи, само че липсва безжично зарядно за смарт телефон.

Пространството на задните седалки е положително, с задоволително пространство за главите и краката даже и за ръстови пасажери. Подът е плосък, което усъвършенства комфорта за междинния пасажер, макар че батерията под пода компрометира малко пространството за краката под предните седалки.
`Тествахме

Пътниците на втория ред имат достъп до USB-C портове на ръба на предните седалки, сгъваем централен подлакътник с още две поставки за чаши, точки за закрепване на детски защитни системи ISOFIX и обособени вентилационни отвори. И четирите джоба на вратите са задоволително огромни, с цел да поберат бутилки с вода.

Зад петата врата има багажник, който е с размер 475 литра, само че при потребност се уголемява до 1 392 литра, а задната седалка се сгъва в съответствие 60:40. Това е едно от по-големите товарни пространства в класа на компактните SUV-та и е подкрепено от пригодим под на две равнища, с цел да се усили оптимално пространството или лекотата на товарене. Компромисът, който е изработен тук е неналичието на аварийна гума.
`Тествахме

Технологии за безопасност
Разширените функционалности за сигурност, общоприети за Niro, включват самостоятелно спешно прекъсване с различаване на пешеходци, асистенти за поддържане на лентата, адаптивен круиз надзор със прекъсване и потегляне, предизвестие за внимание на лидера, различаване на пътни знаци, наблюдаване на мъртвата зона и предизвестие за напречен трафик откъм гърба.

Осем въздушни възглавници са общоприети, в това число въздушна възглавница за коленете на водача и една сред пасажерите на предните седалки, с цел да се предотврати конфликт на главите им при непряк удар. Сред минусите можем да отбележим, че помощта за поддържане на лентата е леко прекомерна.
`Тествахме

Функцията за следване на платното държи колата покрай центъра на лентата. Niro EV не е предопределен да бъде изцяло самостоятелна кола, тъй че системата не е задоволително прецизна при по-тесни завои или планински пътища, където ще усетите по какъв начин автомобила стартира да се отклонява от лентата си.
Енергийно ефикасна ли е Kia Niro EV?
Kia твърди, че Niro EV употребява 16,2 kWh (киловатчаса) сила на 100 км. По време на нашия тест с колата обаче видяхме разход и от 14.8 kWh/100 км, освен това след комбинация от градско пътешестване, основни крайградски (60–70 км/ч) улици, криволичещи планински пътища и сектори от автомагистралата.
`Тествахме

В доста от случаите бордовият компютър на автомобила уточни енергийна успеваемост в диапазона от 11.5 до 12.5 kWh/100 км – което се равнява на повече от 500 км пробег (ако можете да поддържате тази спестовност на по-дълга дистанция). Тези числа измерихме в естествен режим на шофиране с включен климатик и деен режим на шофиране с един педал (който усъвършенства регенеративното спиране). Ако обаче решите да карате динамично, разходът незабавно ще се вдигне на над 20 kWh/100 км.

С други думи, тези данни за потреблението допускат, че претенциите на Kia за шофиране от 460 км (по стандарта WLTP) са постижими - или даже победими - в действителния свят, което е обнадеждаващо, като се има поради, че доста бензинови и електрически коли се борят да отговорят на формалните си искания за пробег.
`Тествахме

Единственият минус тук е с времето на заряд. Въпреки че обсегът на шофиране на Niro е страховит за автомобил с неговия размер той не може да се зарежда толкоз бързо, колкото по-голямата специфична електрическа Kia EV6.
Как се кара Kia Niro EV S 2023?
Задвижването на новия Niro EV е с индивидуален електрически мотор, задвижващ предните колела с мощ от 204 коня. Изходната мощ е същата като на предходното потомство Niro, само че въртящият миг е понижен със 140 Нм, с цел да направи колата по-лесна за шофиране в рискови условия. Автомобилът не форсира като Tesla, само че и не е планиран за това.
`Тествахме

Заявеното от Kia време за ускоряване от 0 до 100 км/ч от 7.8 секунди наподобява оптимално за действителния свят - автомобилът е задоволително мощен, с цел да ви извади от комплицирана обстановка, а електрическият мотор обезпечава незабавна реакция, когато сте в придвижване.

При хлъзгав път и в завои точно пониженият първоначален въртящ миг на новия електромотор стопира въртенето на така наречен " бордюрни " колела, както е планувано, макар че натискате педала на газта. Така елементарно можете да усетите контрола на сцеплението.
`Тествахме

Ускорението е притъпено в режим Eco и става по-отзивчиво в режим Sport. Оставихме го в естествен режим през по-голямата част от теста, намирайки този режим за добра междинна позиция. Ако в никакъв случай преди не сте карали електрическа кола, шофирането с един педал ще бъде необичайно чувство, само че бързо свиквате и се научавате да модулирате педала, тъй че колата да спре навръх линията на светофара, без да докосвате спирачката.

Комфортът на окачването по отношение на неравностите е добре усъвършенстван и прави добра работа за усвояване на пътни неравности. При интензивно шофиране Niro усеща тежестта си от 1 727 кг, тъй че при завои кренът и лекото недозавиване са неизбежни. Но това е присъща линия за всички коли от този клас, без значение с какъв мотор са оборудвани.
`Тествахме

Кормилното ръководство е леко за шофиране в града, само че задоволително тъкмо, с цел да не основава проблеми на стеснен път. Заявеният диаметър на завиване от 10.6 метра е в златната диря за коли с сходен размер и в класа на Niro.

Шумоизолацията е отлична, ревът на пътя и шумът от вятъра значително не се чуват в купето. Чува се само неизбежното бръмчене на гумите. С други думи Niro е впечатляващ електрически автомобил, който ще ви изненада с шир в купето, с качествена направа и с функционалност, като единственият проблем към този миг е цената му.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР