Само една трета от младите южнокорейци се отнасят положително към брака, сочи проучване

...
Не е тайна, че младите южнокорейци все повече избягват брака
Коментари Харесай

Не е тайна, че младите южнокорейци все повече избягват брака и родителството – рязко намаляващата раждаемост в страната е ясно доказателство за това.

Но нов правителствен доклад подчертава колко драстично се е ускорила тази тенденция през последното десетилетие, което означава демографски проблеми за застаряващата нация през следващите години.

Докладът, който анкетира жители на възраст между 19 и 34 години на всеки две годинибе публикуван в понеделник от официалната статистическа служба на Корея.

Установено е, че само 36,4% анкетирани миналата година са казали, че имат положително възприятие за брака – спад от 56,5% през 2012 г.

Спадът отразява нарастващия натиск върху младите южнокорейци, включително икономически проблеми като недостъпни жилища и нарастващи разходи за живот.

Често срещаните причини, цитирани в доклада, поради които младите хора не се женят, включват липсата на достатъчно пари за брак и чувството, че това просто не е необходимо.

И сред една трета от респондентите с положително възприемане на брака резултатите са силно изкривени към мъжете – само 28% от жените отговарят положително.

Южнокорейски студенти полагат своя годишен приемен изпит в училище в Сеул на 17 ноември 2022 г. Южнокорейски ученици полагат годишния си приемен изпит за колеж в училище в Сеул на 17 ноември 2022 г. Chung Sung-Jun/AFP/Getty Images

Може да има различни причини за това; много жени от Южна Корея казаха на CNN през 2019 г., че имат опасения за безопасността, когато става дума за срещи, изострени от нашумели новини за сексуални престъпления, воайорство и дискриминация, основана на пола.

Напредъкът на жените в образованието и на работното място също означава, че „алтернативната цена на брака“ е много по-висока за жените сега, отколкото в предишните поколения; като се оженят, те може да трябва да направят компромис с кариерата или образованието си, особено като се имат предвид утвърдените норми за пола и трудностите при повторно навлизане на работа след раждане, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Това означава, че много образовани жени с постоянна работа вместо това отлагат брака и родителството. Има дори дума „бихон“, която се отнася за жени, които избират да се откажат от брака.

Отношението на респондентите към раждането е също така пренебрежително, установи докладът на Statistics Korea. От анкетираните миналата година повече от половината казаха, че не виждат необходимост да имат дете, дори след брака – процент, който непрекъснато нараства от 2018 г. насам.

Но в замяна на типично консервативните възгледи на Южна Корея, идеята за самотно родителство набира популярност. Близо 40% от анкетираните казват, че биха могли да имат дете без брак, което е отклонение от традиционните норми в страната.

 Задължителен кредит: Снимка от YONHAP/EPA-EFE/Shutterstock (13391747a)
Мъж разглежда разнообразие от детски колички, подредени за 42-ия BeFe BabyFair, открит в Starfield COEX Mall в Сеул, Южна Корея, 15 септември 2022 г. BeFe BabyFair се провежда от 15 до 18 септември и събира около 200 компании, от които 40 процента от изложителите са от чужбина“, според организаторите на панаира BeFe Inc.
Открива се 42-ият BeFe Baby Fair, Сеул, Корея - 15 септември 2022 г. Задължителен кредит: Снимка от YONHAP/EPA-EFE/Shutterstock (13391747a) Мъж разглежда разнообразие от детски колички, подредени за 42-ия BeFe BabyFair, открит в Starfield COEX Mall в Сеул, Южна Корея, 15 септември 2022 г. BeFe BabyFair се провежда от 15 до 18 септември и събира около 200 компании, от които 40 процента от изложителите са от чужбина“, според организаторите на панаира BeFe Inc. Открива се 42-ият BeFe Baby Fair, Сеул, Корея - 15 септември 2022 г Yonhap/EPA-EFE/Shutterstock

Въпреки че раждането на бебе е много очаквано от женените двойки в Южна Корея, голяма част от обществото все още се намръщва на самотните родители. IVF лечение не се предлага на самотни жени, показват официалните болнични данни. Междувременно двойките в нетрадиционни партньорства също са изправени пред дискриминация; Южна Корея не признава еднополовите бракове и разпоредбите затрудняват осиновяването на неженени двойки.

Но експертите казват, че може да се наложи властите да променят тези нагласи, и то бързо, ако искат да извадят страната от задаващата се демографска криза.

Миналата година коефициентът на плодовитост в Южна Корея, който вече беше най-ниският в света, падна до рекордно ниското ниво от 0,78 – дори половината от 2,1, необходими за стабилно население и далеч под този на Япония (1,3), в момента най-сивата нация в света.

Усилията за отстраняване на проблема досега са се оказали до голяма степен неефективни. Правителството е похарчило повече от 200 милиарда долара през последните 16 години, за да насърчи повече хора да имат деца, но малко за това.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР