Не е смятал тази задача за приоритетнаХитлерова Германия не е

...
Не е смятал тази задача за приоритетнаХитлерова Германия не е
Коментари Харесай

Защо Хитлер не създаде атомна бомба

Не е считал тази задача за предпочитана

Хитлерова Германия не е съумяла да сътвори лично нуклеарно оръжие, тъй като нейните ръководители не са считали тази задача за предпочитана. Това съобщи за РИА Новости съветникът на шефа на Националния проучвателен център " Курчатовский институт " и историк на съветската стратегия за производството на нуклеарни оръжия Андрей Гагарински.

" Хитлер в никакъв случай не е приемал съществено учените, отговарящи за нуклеарната стратегия. А и времето, отредено от историята, просто не е било задоволително ", акцентира Гагарински.

По думите му последният " съдбоносен ", само че оказал се несполучлив опит за стартиране на немски нуклеарен реактор е бил осъществен от фамозния немски академик, нобеловия лауреат Вернер Хайзенберг " през май 1945 година към този момент под грохота на френските танкове ".

Освен това, отбелязал историкът, немските нуклеарни учени не са поискали съществено финансиране.

" Според личните думи на Хайзенберг, той не е имал " моралната храброст " да желае почтени запаси за решение на казуса, сравними в случай че не със стотиците милиони, с които свободно е оперирал ръководителят на плана " Манхатън " (за основаване на нуклеарно оръжие в САЩ), то със средствата, отпуснати за плана за ракета ФАУ на Вернер декор Браун ", завършва ученият.

Днес се навършват 70 години от тестването на първия руски нуклеарен заряд, който сложи началото на основаването на съветски нуклеарен щит. Съветският нуклеарен план стартира през 1942 година в отговор на създаването на нуклеарни оръжия в Съединени американски щати. Американците от своя страна започнаха да създаването на атомна бомба от боязън, че Хитлеристка Германия може да я създаде и по този метод да си обезпечи победа във Втората международна война.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР