Не е резонно цените на топлофикация да се повишат с

...
Не е резонно цените на топлофикация да се повишат с
Коментари Харесай

Мартин Владимиров: Няма причина топлото да поскъпва с 30%

" Не е резонно цените на топлофикация да се покачат с 30% поради по-студения с 3 градуса декември 2023 година, тъй като цените на природния газ на европейски тържища и в България се намалиха доста макар студената зима, тъй като има засищане с газ на европейския пазар, газохранилищата са запълнени на рекордни нива ". Това изясни Мартин Владимиров, шеф на стратегия „ Енергетика и климат “ в Центъра за проучване на демокрацията.
Защото " главната част на ценообразуването на топлоенергията е цената на газта ", сподели специалистът. 
И показа своите причини: " Трябва да се има поради, че от години цената на топлоенергията се задържа изкуствено на ниски нива, което води до съществени загуби за топлофикационните сдружения, съществени компликации да подържат системата ефикасна, има огромни загуби и въобще секторът е в доста тежко положение. Опитва се да откри глътка въздух и при всяка опция да подвига цените, с цел да си покрие загубите ".
Експертът в енергетиката предвижда, че в дългосрочен проект това е трендът - нарастване на цените, " в случай че желаеме да стабилизираме бранша. Но мисля, че за жалост поради популистки визии, по какъв начин да се дефинира цената на топлоенергията в България, и ми е мъчно да си показва, че някой регулатор, без значение, че КЕВР е самостоятелен орган, ще посмее да вдигне сензитивно цената на топлофикация ".
Мартин Владимиров разяснява още, че е пресилено изказванието, че " Булгаргаз " е във банкрут:  
Но някои подписани съглашения, последните 12 -18 месеца, фактически накърниха финансово газовия оператор, защото те не са преференциални за България. Ние плащаме да вземем за пример сега повече на турската страна, на турската компания Боташ, за преноса на газ, отколкото  получаваме от турска компания да употребява нашата газопреносна мрежа. Това съглашение прочее се проверява от Европейска комисия
" Много въпроси пораждат и към покупко-продажбите с Гърция, знаем, че там получаваме газ на доста високи цени, доста по-високи от междинните в Европейски Съюз и доста по-високи от азерския газ и надлежно когато този газ се продаде на българския пазар на много по-ниски стойности,  Булгаргаз осъществя загуба. Но не мисля че положението в дълготраен проект е неприятно, защото Булгаргаз остава водещ състезател на пазара у нас и може да се трансформира в районен водач, в случай че добре си изиграе добре картите ", предвижда енергийният специалист.
По връзки на контракта той разяснява: Наричам този контракт Турски поток 2, тъй като е следващият преференциален контракт, който обслужва напълно ползите на трета страна – дали на турската Боташ или косвено на Газпром, не е изцяло ясно, само че факт е, че ние в действителност се трансформираме в медиатор за продажба на различен газ за целия район. От това можеше да спечелим, фактически ние губим, само че сега има достъп до големи количеиства газ на разнообразни цени, може да се трансформира в хъб за разпределението на този газ и да го продава в целия район и да печели.
" Има потребност от стратегическа визия за насърчаване на комерсиалния капацитета на Булгаргаз. Компанията би трябвало да се трансформира в районен водач като да вземем за пример като гръцката държавна компания или ОМВ или Ромгаз в Румъния. Все още на Булгаргаз се гледа като национална държавна организация, която служи просто да купува и продава количества газ на закрепени цени без особена облага или някаква комерсиална логичност ", предложи Мартин Владимиров.
Той разяснява, че " сега Турция играя ролята на пералня на съветски енергийни запаси ".  И изясни, че " Турция е вторият максимален вносител на съветски недопечен нефт в света. Смята се, че Турция, агрегирайки азерски петрол и газ, може да служи за камуфлаж за съветски експорт - съветски газ ".
" Излизането от омагьосания кръг от съветската доставка на запаси е допустимо ", счита Мартин Владимиров - На първо място, когато приказваме за рафинерията е от голяма важност да бъде продадена на западен стратегически вложител. Важно е да вкараме умел състезател, дали от Съединени американски щати или от Западна Европа, който да докара със себе си и нови дълготрайни контракти за закупуване на нефт от различен на някогашния Съветски съюз петрол.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР