Не е редно да има освободени от потребителска такса за

...
Не е редно да има освободени от потребителска такса за
Коментари Харесай

Трябва ли да се увеличи потребителската такса за посещение при общопрактикуващ лекар?

Не е редно да има освободени от потребителска такса за посещаване при общопрактикуващ доктор по същия метод, по който не е редно да има и здравнонеосигурени. Такава такса да се вкара и при децата, само че част от нея да се покрива от държавния бюджет, както е при пенсионерите, е едно от предложенията на Сдружението на общопрактикуващите лекари, сподели в изявление за Дарик неговият ръководител доцент Любомир Киров.

Той напомни, че потребителската такса не е променяна от 2012 година на фона на растежа на всички останали цени, поради което няма нищо неправилно в това тя да бъде преизчислена.

Доц. Киров уточни, че в случай че се разделят парите за първичната извънболнична помощ на броя на записаните от общопрактикуващите лекари прегледи, се получава междинна цена на обзор от 12 лв..

За него би трябвало да се подобрят опциите, които да привлекат младите, защото гилдията остарява.

„ Говорят, че сме доста високо платени, а работата ни е лесна. Като е по този начин, за какво сме единствената колегия, която понижа с 1000 души?От 5500, колкото бяхме, сега сме 3900. Вместо да се усилва нашият брой откакто специалността ни я намират за толкоз атрактивна, за какво тогава понижаваме? ”

„ България е една от дребното страни в света, в която достъпът до доктор е най-бърз и елементарен. Можеш да получиш лекарска консултация в същия ден и това би трябвало да се знае. Както вървят обаче нещата, нашият брой ще понижава и освен той. Тогава неизбежно ще би трябвало да се вкарат листи на чакащите, от които пациентите в други страни се оплакват. Затова ние би трябвало да ценим това, което имаме, а и да го надграждаме, ” уверен е доцент Любомир Киров.

Той засегна и изказванието, съгласно което българинът заплаща най-вече от джоба си за здраве.

„ Плаща най-вече от джоба си, тъй като минимум се заделя за опазване на здравето. България стои на последно място в Европа по средства, които се заделят за здраве. Средствата, които се отделят изобщо за извънболнична помощ, са 5 пъти по-малко, в сравнение с в европейските страни. Какво желаеме да се случи? ”
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР