Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март,

...
Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март,
Коментари Харесай

Председателят на парламента: Без бойкот на 3 март, но няма и да благодарим така горещо

Не е редно да бойкотираме националния си празник 3 март, само че не е и подходящо да се показва такава гореща признателност на освободителите, каквато сме виждали през годините. Това изясни ръководителят на Народното събрание Никола Минчев пред Нова тв.

В обществените мрежи се появиха апели за отвод да се празнува годишнината от Освобождението и да се отдава респект на съветската войска освободителка, до момента в който тя завладява Украйна. Вървят и апели България да промени националния си празник и вместо 3 март, за подобен да бъде разгласен да вземем за пример 24 май.

Парламентарният началник няма да се качва на връх Шипка за тържествата там, а ще взе участие в честванията в столицата, изясни той.

Никола Минчев разгласи още, че поддържа демонтирането на Паметника на руската войска и преместването му от центъра на София. Лично на мен в никакъв случай не ми е носел положителни страсти, в случай че застана пред него, изясни той. Даде обаче да се разбере, че не вижда в незабавен порядък да се осъществя самодейността за премахването, подета от кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков.

Самостоятелни наказания против Русия България не възнамерява, ние сме част от реакцията на Европейски Съюз, уточни още Минчев. Той още веднъж увери, че няма директна военна опасност за България. А в случай че буферите бюджета, направени преди да избухне войната, не могат да поемат потребността от обезщетения на засегнатите бизнеси и хора, той ще влезе в Народното събрание за актуализация.

Към момента има финансови буфери, които да се употребяват за потърпевшия туристически бизнес у нас поради анулацията на резервациите на съветските туристи, счита ръководителят на Народно събрание.

" Това е една човешка покруса. България може да окаже филантропична помощ на Украйна ", съобщи още пред Нова ТВ ръководителят на Народното събрание, разяснявайки напорът от бежанци по границите на Украйна.

По думите му това е планувано в бюджета, гласуван през седмицата в Народното събрание. „ Точен проект за даване на филантропичната помощ аз персонално не знам да има. Може би се работи по него, само че това зависи и какво ще изиска наранена страна. България няма да бъде страна, коятое изоставила Украйан или която не работи солидарно със своите съдружници от Европейски Съюз и НАТО ", уточни той.

Минчев акцентира, че страната ни няма да се пробва да заеме някаква „ по-балансирана” позиция, каквато е имало в предходни години по отношение на Запада и Русия. „ Интересът на България е Западът. В случая западът е взаимен с Украйна – такива сме и ние”.

Той разяснява протичащото се в подтекста на изказванията на военния министър Стефан Янев, че не бивало да използваме термина война.. „ Това, което виждам, мога да дефинира единствено като война. От изпълнителната власт се чуха разнообразни дефиниции, само че министър председателят го дефинира като война. Така го определихме и след съвещанието при президента. Да министърът на защитата употребява други – по-умерени термини, само че съгласно мен това не е задоволително. Виждаме човешката покруса на територията на Украйна, нашествието на Русия за завземане на територии. Това за мен може да бъде окачествено като война”.

По отношение на апелите за оставка на Стефан Янев той акцентира, че тя не е на дневен ред в Народно събрание. „ Това е въпрос, който изпълнителната власт би трябвало да реши в границите на Народно събрание. Ако този въпрос пристигна в Народно събрание – ще я разгледаме. Аз сега, казвайки моето виждане, че това е война и че не съм склонен с терминологията на министъра на защитата - изричам персонална позиция. Не сме изготвили обща позиция на парламентарната група по този въпрос”.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР