Не е нормално да се налага мнението на децата, че

...
Не е нормално да се налага мнението на децата, че
Коментари Харесай

Лекари: Само деца с онкозаболявания да учат дистанционно


Не е обикновено да се постанова мнението на децата, че носенето на маски, дистанцията, са нещо положително и обикновено, както и че отдалечената форма на образование е нещо положително, би трябвало ясно да се изясни на децата, че това са краткотрайни ограничения. Мнението е надоц. Любомир Киров, ръководител наНационалното съдружие на общопрактикуващите лекари. В изявление за БНР той бе безапелационен, че единствено деца с онкологични болести би трябвало да учат отдалечено.

Във връзка с това персоналният доктор да има право да освобождава дете от наличие в учебно заведение по отношение на пандемията от ковид, и в случай че детето е със заболяване, доцент Любомир Киров уточни, че и в този момент, когато едно дете е на лекуване, което потиска имунната му система, е добре това дете да е изолирано и да учи в дома си и това се прави.

Но в случай че болестта е астма, за какво това дете да не върви на учебно заведение – последните изявления демонстрираха, че астмата не е рисков фактор за болестта Covid 19, както беше оповестено при започване на пандемията. Приемът на кортикостероиди също не е противопоказание да не върви ученикът на учебно заведение.

Освобождаването от образователни занятия би трябвало да става при деца със злокачествени болести на първо място, деца които са на химиотерапия или на имуносупресори, безапелационен е доцент Киров.

Няма да бъде работещ механизмът, деца, чиито близки са със съпътстващи болести и са уязвими от ковид, да бъдат освобождавани от присъствени образователни занятия.

Не сме видели и сходен документ и лист на болесттите. Няма да бъде работещо. Ако това го има някъде написано – това е най-безумната мярка, за която аз в миналото съм чувал!

И запитвам – в случай че едно такова дете се спре от учебно заведение, означавали това, че то въобще ще бъде изолирано от външния свят?

Тук няма какво да прави персоналният доктор – в случай че детето желае да пази тези възрастни хора и те да се пазят от него – би трябвало да употребяват персоналните защитни средства, както и до момента. Възрастните наложително би трябвало да носят маска, добави доцент Киров.

Личните лекари не са хората, които би трябвало да решат едно дете да не върви на учебно заведение – безапелационен е ръководителят на общопрактикуващите лекари.

Не това е методът и тези, които са сътворили такава мярка, ще би трябвало да я трансформират. Личните лекари могат да освободят дете от учебно заведение, в случай че има заболяване. Другото, което е обвързване на персоналните лекари, е да разясняват по какъв начин да се защищават всички от пандемията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР