Не е необходимо да се притесняваме от западнонилската треска у

...
Не е необходимо да се притесняваме от западнонилската треска у
Коментари Харесай

Мира Кожухарова: Западнонилската треска не е толкова страшна, колкото епидемията от морбили в София

Не е належащо да се тормозим от западнонилската тресчица у нас. Говорим за една антична зараза, публикувана в съвсем целия свят. Тя е смъртоносна при по-малко от 1% от хората. Засяга се централната нервна система. Рискът е по-голям при хората над 65-годишна възраст. При децата, инфекцията протича като летен грип. Това съобщи епидемиологът проф. Мира Кожухарова в ефира на БТВ.

„ Ако признаците са диария и повръщане, можем да потърсим лекарска помощ “, посъветва тя.

„ Източник на инфекцията са птиците и комарите. Трябва до най-малко да сведем риска да бъдем нападнати от комари. Мерките би трябвало да са сложни. Трябва да се понижи популацията на комарите в местата, където има централизация на хора. Около жилищните площи не би трябвало да има места със застояла вода, тъй като там насекомите се развъждат. Има препарати, които гонят с миризмата си комарите. Важно е да внимаваме по какъв начин се обличаме. Вечерно време да сме по-облечени. В жилищните пространства да не се позволяват комари “, даде скъпи препоръки тя.

Проф. Мира Кожухарова предизвести, че същинският проблем е епидемията от морбили в България. „ Тя продължава да се популяризира даже през лятото, което е нехарактерно. До момента имаме 1134 доказани случая на болестта. Констатираме по 20 на седмица. Това се случва на фона, че имаме ваксини против болестта. Основно болни са децата. Трябва да се обърне внимание на това “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР