Не е известно колко магазини и заведения са били затворени

...
Не е известно колко магазини и заведения са били затворени
Коментари Харесай

Иран: когато отказът да се носи забрадка е престъпление

Не е известно какъв брой магазини и заведения са били затворени от управляващите в последните месеци, тъй като са обслужвали незабулени дами. Но се множат сигналите за това, че управляващите стягат ограниченията. Така да вземем за пример предходната седмица е бил затворен най-големият търговски център в туристическия град Шираз с 230 магазина. Това е тежък удар за търговците тъкмо преди началото на ваканцията и на курортния сезон, така като - посред икономическата рецесия в страната - те ще би трябвало да продължат да заплащат високите наеми за магазините, без да имат оборот. 

" Те желаят да ни опълчват едни против други и разчитат най-много на доносите на своите последователи ", споделя пред Дъждовни води правозащитничката Лейла. Тя не счита, че тези опити ще сплашат дамите и ще върнат времето обратно. Но се притеснява, че ограниченията няма да останат без последици. " Наясно сме, че ръководещите се оптиват да трансферират върху обществото цената за нашата опозиция. "

Когато отводът да се носи кърпа е престъпление 

След трагичната гибел на 22-годишната Джина Махса Амини и последвалите всеобщи митинги от ден на ден дами отхвърлят да съблюдават условията за носене на хиджаб и излизат незабулени на публични места. За да усили натиска по отношение на тях, в средата на април полицията конфигурира в цялата страна камери по площадите и улиците - с цел да могат те да разпознават дамите, които се движат без хиджаб.

Новият началник на иранската полиция Ахмад-Реза Радан акцентира, че свалянето на забрадката е закононарушение. Поради това на всички, които нарушават закона, ще бъде потърсена отговорност. Това към този момент се отнася и за магазините и заведенията за хранене, които обслужват незабулени дами. Те първо получават предизвестие, само че при наново нарушаване могат да бъдат затворени.

Полицейският началник Радан е прочут с агресивността си по отношение на всяка форма на митинги и опозиция в гражданското общество. Заради ролята му при бруталното потушаване на митингите през 2009 година той е включен в листата със наказания на Европейски Съюз. Тогава като заместник-шеф на полицията той заложи на смъртоносното принуждение по отношение на стачкуващите, които бяха излези по улиците след оспорваните президентски избори. През януари т.г. бе назначен за главнокомандващ на полицията, с което страната насочи сигнал на неотстъпчивост към иранското гражданско общество, протестирало в продължение на месеци против политическата система и наложените от нея условия като принудата дамите да вървят забулени.

Карикатура на Дъждовни води: студентски митинг против принудата дамите да носят хиджабСнимка: Mana Neyestani/DW

Нов орган следи за морала

От революцията през 1979 година насам в Иран има строги правила за облеклото на дамите. Нравствената полиция, която управлява тези наставления, съвсем изчезна от вниманието на обществеността, само че пък на нейно място изникна различен орган - щаб под управлението на петъчния просветител на столицата Техеран. Доброволни информатори, поддръжници на режима, предостваят на този щаб сведения за нарушения на моралните правила. Шпионската работа има към 500 филиала в страната, в които се събират да вземем за пример фотоси на незабулени дами в заведения за хранене или магазини.

" Солидарността в обществото пораства ", акцентира правозащитничката Лейла. " Дори религиозните и консервативните пластове на обществото демонстрират повече схващане по отношение на нашата опозиция и нашата битка за самоопределяне ", добавя тя. А и новата тактика на ръководещите не действа на всички места. " В Кюрдистан, да вземем за пример, не познавам съвсем никого, който да спомага на щаба ", показва Лейла.

Повече по тематиката вижте тук:

Иран ще следи за носенето на забрадки с камери

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР