Не е изключено и допълнително забавяне на проекта за 89

...
Не е изключено и допълнително забавяне на проекта за 89
Коментари Харесай

Пробивът под жп гарата в Пловдив може да готов до май 2024 г.

Не е изключено и в допълнение закъснение на плана за 89 млн. лева поради сложното трасе по пробива От НКЖИ занапред ще вършат сметки и разбор на изгодите от нова бъдеща концесия на гарата Договорът с предходния концесионер Миролюб Столарски бе преустановен в края на юли по взаимно единодушие
След развалянето на концесията на Централната гара на Пловдив и прекратяването на правосъдните производства Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ) ще рестартира най-мащабния от - този за пробива под гарата.

Въпреки че беше планувано той да е подготвен в края на 2023 година, от НКЖИ разясниха, че се чака строителните действия да завършат през май 2024 година Възложителите обаче не изключват в допълнение закъснение, защото построяването на оборудването е обвързвано с изместването на голям брой водопроводи, канализационни колектори, газопроводи, топлопроводи и така нататък, по които не може да се работи във всички сезони на годината. А това може да сложи в риск усвояването на средствата, което би трябвало да се случи до края на 2024 година

В същото време за момента оставя неразбираема ориста на ЖП и автогарата, както и на хотела на досегашния концесионер -. В отговори до " Капитал " от НКЖИ обясниха, че следва да се създадат точни сметки на разноските и приходите, с цел да се реши целесъобразността на една бъдеща концесия.
Реклама
Изпълнител на поръчката за пробива е единственият участник в надпреварата от 2019 година - " Трейс груп холд " в консорциум с " Балкантел ". Стойността на контракта е 89 млн. лева, а финансирането е по Механизма за свързване на Европа (МСЕ). Целта на пробива е да прокопае път под коловозите на линията София-Бургас, с цел да се разреши на влаковете да минават с по-бърза скорост. Той би трябвало да размени досегашната връзка сред двете елементи на града - бетонния мост, който пречи на бързите влакове.
Край на делата, време е за работа
Тъй като планът е извънредно огромен, строителството е планувано да се извърши на три стадия. Същинската част от Етап II, която започва през ноември 2021 година, е де факто пробивът, който стартира от бул " Васил Априлов " и би трябвало да излиза 850 метра по на юг - при улиците " Димитър Талев " и бул. " Македония ". Основните действия по осъществяване на пробива бяха спрени от жалбата на Миролюб Столарски и сдружението му " Карат-С " като доскорешен концесионер на гарата. След предварителното преустановяване на контракта за даване на концесия по взаимно единодушие на страните, беше прекъснато и правосъдното произвеждане против издаденото позволение за градеж за пробива.

На 1-ви септември тази година е подписан документ за разкриване на строителна площадка и установяване на строителна линия от техническата инфраструктура за оборудването. С това започват всички строителни работи по създаване на пробива по всички елементи, в това число външна и вътрешна структура, пътна инфраструктура, отводняване, ел. съоръжение, системи за сигурност и преустрояване на инженерни мрежи. От НКЖИ обясниха, че по пробива се работи по така наречен открит прийом (Милански способ) - първо се прави външната структура, възвръща се терена върху оборудването и по-късно се извършва вътрешната структура.

Реализирането на плана и основното разположение на ЖП гарата несъмнено ще се отрази на придвижването в града в допълнение към. От националната компания обясниха, че от север (т.е. откъм бул. Васил Априлов " и кръговото кръстовище пред ЖП гарата), където е най-невралгичния сектор, от затварянето на улиците при започване на 2023 година до цялостното довеждане докрай на външната структура, ще е нужна към година и два-три месеца. От южната страна (кръстовището пред автогара Родопи), се планува работата да продължи към година.
Реклама Накъде след Столарски
Развалянето на концесията слага въпроса и за стопанисването на гарата. След прекратяването на контракта НКЖИ си получи назад царската чакалня, прилежащата автогатра, както и построения от Миролюб Столарски тризвезден хотел под марката A&M. По данни от НКЖИ това се е случило с сключване на документи в последните дни на юли 2022 година Два месеца по-късно към момента не е ясно какво е бъдещето им.

" Ръководството на НКЖИ може да вземе дефинитивно решение за съответни дейности за активите в жп гара Пловдив, включително и хотела, след осъществяване на сериозен разбор разходи-ползи. Въз основа резултатите от разбора биха могли да се проучат опциите за иницииране на процедура за отдаване на концесия на активите, съгласно актуалната обстановка в региона на гара Пловдив ", обясниха от националната компания, като отхвърлиха да дават информация за приходите и разноските от гарата и от хотела, поради обстоятелството, че изтеклия интервал под тяхно стопанисване е прекомерно къс.

Те обясниха още, че диалози не са водени сред общината и представителите на НКЖИ по отношение на даване на гарата на общинско стопанисване. " Предвид обстоятелството, че активите са обществена държавна благосъстоятелност, предоставени за стопанисване и ръководство на компания от бранш Транспорт, не е разумно същите да бъдат стопанисвани и експлоатирани от Община Пловдив ", разясниха те.
Мост ще има
Не по-малък проблеми от този с концесията беше и минаващия над гарата Бетонен мост - издигнат в миналото, с цел да позволи същия този проблем с пресичането на железопътното трасе и автомобилния трафик. Построен още през 1930 година и достроен през 1980 година, той не дава отговор на новите условия към високоскоростните железници и по този начин се стига до решението да се направи пробив с тунел под гарата, а негабаритният мост да бъде отстранен.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР