Не е изключено четвъртата COVID вълна да прелее в пета

...
Не е изключено четвъртата COVID вълна да прелее в пета
Коментари Харесай

Вирусолог: Четвъртата COVID вълна може да прелее в пета такава

Не е изключено четвъртата Коронавирус вълна да прелее в пета такава. Това вирусологът проф. Радостина Александрова. По думите й новият вариант на вируса Омикрон се популяризира доста по-бързо от до неотдавна преобладаващия Делта вид.

„ Броят на случаите с Омикрон се удвоява за ден и половина до три. Вече е регистриран в 89 страни, съмненията са, че са доста повече. Ако беше на територията на страната ни обаче, евентуално щяхме да се го засекли досега”, изясни тя пред Нова.

Според проф. Александрова без значение от ограниченията никоя страна няма да бъде изолирана от нови разновидности на вируса

„ Много страни вкараха локдаун. Мерките, които са планувани у нас не са малко, само че би трябвало да се извършват съзнателно. Информацията, която имаме за Омикрон е доста разнопосочна. Смята се, че протича с доста по-лека клинична картина. 29% по-малък е рискът от хоспитализация. Това обаче не трябва на ни успокоява. Стана ясно към този момент, че вирусът протича леко при едни и тежко при други хора. При тези темпове на разпространяване на Омикрон даже малко хора да стигнат до болница, цифрата ще е впечатляваща”, сподели още вирусологът.

Проф. Александрова беше безапелационна, че две дози от имунизацията няма да бъдат задоволителни за отбрана от Омикрон.

„ Бустерната доза се ползва и за други вируси, освен против Коронавирус. Вероятно третата доза ще стане част от общоприетото използване на ваксините”, сподели още тя.

Проф. Радостина Александрова е на мнение, че родителите би трябвало да бъдат осведомени с изгодите от имунизиране на децата им.

„ Действително данните в Европейски Съюз сочат, че децата са по-малко наранени от ковид и боледуват по-рядко. Но в това време делът на децата се усилва, както в Европейски Съюз, по този начин и в Съединени американски щати. Децата със съпътстващи болести са най-рискови. Сега обаче 87% от децата в лечебни заведения не са имали други болести, което навежда на мисълта, че евентуално и те се нуждаят от по-сериозна защита”, добави вирусологът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР