не е храна за всяка уста и реших, че ,

...
не е храна за всяка уста и реших, че ,
Коментари Харесай

Патладжан с телешки кюфтенца или киноа - по избор

не е храна за всяка уста и взех решение, че, който ще изпека, мога да съчетавам с нещо друго за обичания. Не че и патладжан обича, само че знам, че има ли нещо месно имаше късмет да се жертва:) Кюфтенца! Ала нали ми звучаха доста нормално, взех решение да им прибавя всякакви зелени подправки от терасата и един куп пикантни сухи. Несигурността ми в яденето на другояче недолюбвания от него патладжан ме накара да се подсигуря и с картофено пюре. И ето по този начин се получиха тези ястия, които ви предлагам през днешния ден. Оказа се, че киноа + патладжан + кюфтенца и доматен сос беше опитано на драго сърце (макар и с доза съмнение).
патладжан - 300 гр
домати - 200 гр

500 гр телешка кайма
1/2 дребна глава лук (20 гр)
1 яйце
2 филии изсъхнал бял самун
1 к.л зелен кориандър
1 с.л зелен босилек
1 с.л магданоз
зехтин, брашно
индийско орехче, куркума, джинджифил,
кимион, чесън на прахуляк, черен пипер, сол

за гарнитура
киноа
картофено пюре
доматен сос

Патладжанът нарязваме на кръгчета с дебелина към 2 см. Аз персонално доста рядко осолявам и изчаквам да изтече сок от него. Купувам най-вече по-малки, наложително доста свежи патладжани, като включим, че към този момент множеството сортове са с по-малко соланин - неналичието му е осезаема.
Патладжанът омазняваме добре със зехтин и печем във фурната (200 градуса), след към 20 минути, поръсваме с чесън на прахуляк, сол и върху всяко колелце патладжан слагаме по един комат домат (дебел към 1 см), прибавяме 3 с.л вода в тавичката (по предпочитание и парче пипер или камба) и печем още към 20 минути.

Отстраняваме коричките на хляба, накисваме го за 1 минута във вода, изцеждаме го (притискайки с длан) и прибавяме към каймата. Лукът и зелените подправки наситняваме и прибавяме към каймата, Сухите подправки би трябвало да са общо към 1 кафяна лъжица. Добавяме и яйцето, разбъркваме добре.

Кюфтенцата оформяме с величина колкото орех, това става доста елементарно, като леко навлажняваме дланите с вода. После овалваме в брашно и нареждаме в тавичка покрита с хартия за печене. Печем във фурната за към 40-50 минути (200 градуса)


накисваме за 10 минути, измиваме доста добре и слагаме да се вари с малко сол до подготвеност. Отцеждаме добре.

За картофеното пюре - картофите обелваме, измиваме добре и нарязваме на едри кубчета. Добавяме к.л захар и сол и варим до подготвеност. Смачкваме с 1 к.л масло.

Сервираме в мечтаната композиция: патладжан с киноа и доматен сос; патладжан с телешки кюфтенца и картофено пюре; патладжан с киноа и телешки кюфтенца.

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР