Не е допустимо да бъде обявявана цената за 100 грама,

...
Не е допустимо да бъде обявявана цената за 100 грама,
Коментари Харесай

КЗП за пържолите за 500 лв.: Не е допустимо да бъде обявявана цена за 100 грама

„ Не е възможно да бъде обявявана цената за 100 грама, с изключение на в екзотични случаи като живи риби или сходни, които са въпрос на самостоятелна оферта към потребителя. Цената би трябвало да бъде оповестена за прецизен грамаж “, каза Игнат Арсенов, основен шеф в Комисията за отбрана на потребителите. 

Комисията за отбрана на потребителите стартира инспекции след сигналите за шокиращо високи сметки

По думите му законът изисква да бъде тъкмо упомената цената, която ще заплати за това, което ще му бъде сервирано и какъв брой ще бъде грамажът на порцията.

Проверката в заведението, в което мъж заплати 500 лв. за три пържоли продължава.

„ Оказва се, че има проблем там. Цената е била оповестена за 100 грама, т. е. потребителят няма никаква информация по какъв начин тя ще бъде изчислена, тъкмо какъв брой ще бъде грамажът. Може сервитьорът да му е обяснявал, само че потребителят би трябвало да има предварителната информация. На последващо място тежестта на стоките се мери в недопечен тип, което още веднъж е неприемливо, защото потребителят няма да яде в недопечен тип, той взима подготвен артикул, това не е супермаркет “, об1ясни Игнат Арсенков. 

Видеоклип от случката е оповестен в обществените мрежи

През лятото акцентът на инспекциите е по Черноморието. Извършени са над 450 такива. 

„ Жалбите са от най-различно естество. Има такива, които засягат хигиената, непорочност, изискванията в местата за настаняване, липса на категоризация, подвеждаща информация. Оплакванията са обичайни “, сподели още Арсенков. 

По думите му измежду най-честите нарушавания при заведенията са липса на табела на британски език на входа. В тези случаи се постановат наказания, предлага се намаление на категоризацията, а може да се стигне и до краткотрайно затваряне на обекта.

„ Бях просто учуден от цената ", добавя Стоянов

КЗП поучава да пазим документите си и кореспонденцията, обвързвана с резервации и взимане на коли чартърен.

Вижте още от диалога във видеото. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР