Не бива да се слагат етикети на цели агенции, заради

...
Не бива да се слагат етикети на цели агенции, заради
Коментари Харесай

Финансовият министър и БСП защитиха Агенцията по вписванията за раздадените бонуси

Не бива да се поставят етикети на цели организации, поради обособени механически проблеми, считат и финансовият министър Владислав Горанов, и депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев. Поводът бяха днешните изявления за раздадени в Агенцията по вписвания " спомагателни хонорари за реализирани резултати " за юли, август и септември, когато беше и сривът в Търговския указател.

Като посочи, че не е осведомен какво са си раздали в звено-второстепенен разпоредник с бюджетни средства към Министерството на правораздаването, Горанов разяснява, че като цяло да се дамгосват специалистите и чиновниците от Агенцията по вписванията поради техническия проблем през лятото е неуместно. На мнение съм, означи той, че чиновниците, които добросъвестно са изпълнявали отговорностите си и нямат виновност за техническия проблем с Търговския указател, биха могли да получат сходни бонуси.

Той напомни, че след 2012 година системата на възнаграждение в бюджетната сфера беше изменена по този начин, че държавните чиновници да могат да получават спомагателни хонорари, като те се образуват от 75 на 100 закрепена част и 25 % - гъвкава. Предполагам, че управлението на организацията на база на оценката на осъществяването на обособените чиновници е определило
бонусите, уточни министърът. По думите му обаче, в случай че има раздадени спомагателни пари на чиновници или длъжностни лица, които носят отговорност, въпреки и косвена, обвързвана с техническия проблем, това е недопустимо.

На сходно мнение е и депутатът от левицата Румен Гечев. Ако някъде има пожар, пожарникарите ги награждават, а тези, които са провокирали пожара, носят правосъдна отговорност, направи съпоставяне политикът.

Агенцията по вписванията е изплатила спомагателни хонорари за реализирани резултати, според Наредбата за заплатите на чиновниците в държавната администрации и Вътрешните правила за заплатите в Агенция по вписванията. Сумата, изплатена в последното тримесечие на 2018 година е в размер на 599 007 лева Тя е разпределена съгласно самостоятелна оценка на всеки от общо 635-те служителя на организацията. Средномесечният фонд " Работна заплата " на Агенцията по вписванията е в размер на 813 034 лева, оповестиха от пресцентъра на институцията.

Габриела Козарева, изпълнителен шеф на Агенцията по вписванията: " Всеки шеф търси способи да подтиква чиновниците си, а в държавната администрация механизмът това да се случи са спомагателните хонорари от икономии, които могат да се изплащат до 4 пъти в годината. Изплащането на
бонуси в Агенция по вписванията е разследване от показани положителни резултати на чиновниците и метод да ги мотивираме да не престават да работят дейно. Отговорните за срутва на Търговския указател – Директорът и специалистите от Дирекция ИОТ, не са получили ДМС за последното тримесечие. Нека не забравяме, обаче, че останалите чиновници на Агенцията не са спирали работата си, даже и по време на срутва. "

Агенцията по вписванията управлява четири регистри – Търговски указател и указател на ЮЛНЦ, Имотен указател, Регистър Булстат и Регистър на имуществените връзки на съпрузите. Дори и по време на срутва на Търговския указател, работата в цялата Агенция не е серпантина. След случая, работата в институцията е с по-голям интензитет от нормалния и се работи и в отвън работно време. Към момента Агенцията се произнася в период по всички постъпили вписвания, като е преодоляна веселба от 20 дни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР