Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата,

...
Не бих искала да коментирам журналистически филм, който обслужва тезата,
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Много бих искала да видя и друг филм - как се стреля по български граничари

Не бих желала да разясня журналистически филм, който обслужва тезата, че България не е подготвена за Шенген. Много бих желала да видя и различен филм - за това по какъв начин се стреля по български граничари и, че има жертви на нашата граница, за което като че ли Европа остана глуха, разяснява пред публицисти във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова.

В името на паметта на тези починали момчета би трябвало да сме по-прозрачни, по-категорични и по-справедливи от европейска позиция, уточни Йотова. Тя добави, че решението за Шенген е още веднъж политическо, по този начин както е било през 2011 година, когато по думите й, България е позволила огромна неточност и е разрешила техническите критерии за приемането в Шенген, по този начин както е било за всички останали страни, да бъдат изместени и сменени от политически критерии.

„ Винаги политическите критерии ще бъдат налице, постоянно ще има неустойчивост или държавни рецесии в страните членки и ние ще би трябвало да плащаме за тяхната вътрешнополитическа обстановка, какъвто е казусът сега с Нидерландия ", акцентира вицепрезидентът.

Тя сподели, че това не анулира отговорностите на европейската дипломация да бъде още по-активна. Йотова напомни, че през последните два месеца служебното държавно управление, министрите на външните и вътрешните работи са положили огромни старания и срещи на всички равнища, в това число и среща с Народното събрание на Нидерландия, с комисията им по външна политика и с австрийските управляващи. Според нея е изгубено „ златно време " при ръководството на постоянното държавно управление, когато са били пропуснати шансове.

В случай, че България не бъде призната в шенгенското пространство, напъните на всички институции би трябвало да продължат на всички равнища, уточни Йотова и добави, че българските представители в Европейския парламент са доста дейни в своите срещи. Важно е да се предотврати проявяването на двоен стандарт, сподели Йотова. Според нея е нездравословно целият звук към Шенген да бъде употребен от политическите партии в България, защото това е контрапродуктивно, следи се деликатно от европейските сътрудници и дава спомагателни причини на съперниците на влизането на България в Шенген.

Във Великотърновския университет " Св.св. Кирил и Методий " Илияна Йотова насочи привет към студентите и преподавателите на тържествено заседание в аулата на университета, отдадено на 8 декември.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР