Не АПИ отмени обществените поръчки за текущ ремонт и поддръжка

...
Не АПИ отмени обществените поръчки за текущ ремонт и поддръжка
Коментари Харесай

Гроздан Караджов: С отровното говорене на Кирил Петков са спрени всички магистрали

Не АПИ анулира публичните поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на пътищата. Това стана с анулацията на 6 поредни процедури на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) вследствие на обжалване на самата конкурсна документи, изясни министърът на районното развиване и благоустройството в оставка Гроздан Караджов. По думите му тези процедури въобще не са могли да стигат до подаване на предложения, нито до избор на реализатор.

„ Очевидно към този момент сме в предизборна акция, откакто Политическа партия се упражняват върху пътища. Пресконференцията от тази заран е нищо повече от един презрян опит на Кирил Петков и Политическа партия да трансферират казуса от болната глава на хубавичко ”, добави вицепремиерът.

Караджов изясни, че от Комисия за защита на конкуренцията са отменили процедурите с претекстове, че „ изискванията, които са посочени, са извънредно рестриктивни и в изгода само и единствено на страната ”.

„ В случая сме защитили държавния интерес, което съгласно Комисия за защита на конкуренцията е прекалено и нарушава разпоредбите на конкуренцията, само че да защитаваш интереса на страната и да търпиш обвинявания, че помагаш на мафиотските, крадливи компании - както ги назовава Кирил Петков - това ще е някаква страшна инвенция в историята да съм направил - хем да ги лимитирам, хем да ги търпя ”, разяснява Караджов. Той изясни, че Кирил Петков се меси непрестанно в метода, по който се организират публичните поръчки на АПИ и въобще в изразходването на парите на организацията. В кабинета на министър-председателя в оставка той и специалисти са упорствали да има оптимални рестрикции.

„ Този нездравословен интерес допускам, че ще придобие по-реални контури и за какво към днешна дата министър-председателя управлява заплащанията към АПИ и кой е кръгът към него, който има интерес от този надзор ”.

По думите му, когато някой незапознат се намеси в работата на специалистите – „ не за първи път законът се гази от Политическа партия и Кирил Петков ”.

 „ Политическа партия имат табиет да лъжат, да хулят и упрекват, безпардонно или ангро, без обстоятелства ”. 

Проблемът със периода 30 септември (когато би трябвало да се прекратят старите контракти - бел. ред.) произтича от персоналното гледище на Кирил Петков в решението на Народно събрание за пътните поправки да залегне изискване вероятно служебно държавно управление на Румен Радев да не може да се разплаща със строителните компании, сподели още Гроздан Караджов. Той прикани в оставащите последни дни на Народното събрание да се отстрани датата 30 септември и до тогава да се договаря със компаниите да правят работа по пътищата до избирането на нови реализатори.

„ Виновникът за 30 септември се споделя Кирил Петков, няма значение какви смехотворни статуси написа във Facebook, той въобще не си спомня обстоятелствата ”, сподели Караджов.

Относно поръчката за автомагистралата сред Русе и Велико Търново той разяснява: „ Много дълго време не сме действали по една елементарна причина. Виждаше се компаниите, които бяха кандидатствали – това са компаниите, които Петков наричаше „ крадливи “.

„ С такова отровно политическо говорене на Кирил Петков са спрени всички автомагистрали -  „ Хемус ” не се работи, Видин - Ботевград - не се работи, Кресна - няма да се работи ”, сподели министърът.

„ Пълен блокаж. Всички тези решения съм ги съгласувал с Асен Василев и Кирил Петков. Сега да опитваш да прехвърлиш виновността за личните си неточности върху АПИ, това е безусловно неприлично. Ако не можеш да поемеш отговяорност за дейностите си, то какво можеш да управляваш? ”, сподели в умозаключение вицепремиерът.

Той обясни, че първоначално заповедта на премиера е била всички заплащания към АПИ над 900 хиляди лв. да минават през предопределение от него заместник-министър в Министерство на регионалното развитие. И чак тогава да отиват в Министерски съвет, макар че заповедта е противозаконна.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР