НДСВ реши да се събуди от будната кома, в която

...
НДСВ реши да се събуди от будната кома, в която
Коментари Харесай

НДСВ възкръсва като партия, докато кадрите му пълнят резервните скамейки на властта

НДСВ реши да се разсъни от будната кома, в която се намира от години, с цел да " запълни вакуума " в политиката - това разгласи някогашният ръководител на Народното събрание и някогашен длъжностен министър председател проф. Огнян Герджиков.

През януари е призован нов конгрес на партията, на който ще бъде определен нов ръководител и ще се поеме " курс още веднъж в политиката ".

Движението, учредено от Симеон Сакскобургготски след избирането му през 2001 година за министър председател, възнамерява да се яви на локалните избори и " ще направи по този начин, че да има подготвеност " и за присъединяване в възможни предварителни парламентарни избори, сподели Герджиков.

В същото време, той изрази вяра, че проектокабинетът " Габровски " на ГЕРБ ще може да се закрепи на власт най-малко до есента на 2023 година

Един от претендентите за министри в него е Миглена Тачева - някогашен министър на правораздаването в Тройната коалиция, от квотата на Национална движение „Симеон Втори".
" Смятам, че има хора, които имат положително мнение за това, което направи Национална движение „Симеон Втори". Основната заслуга за влизането в Европейски Съюз и НАТО е на Национална движение „Симеон Втори". От бизнеса споделят, че най-спокойно се е работило по времето на Национална движение „Симеон Втори".Не е да не сме правили неточности, не сме безгрешни, само че времето, в което Национална движение „Симеон Втори" беше на власт, беше доста положително за България ", беше обяснението на Герджиков.Той не изключи даже да се разисква връщането в партията на част от отцепниците отнея - да вземем за пример хората от " Новото време ", което през 2005 година докара до свалянето му като ръководител на Народно събрание и едвам не събори кабинета " Сакскобургготски " поради координирана акция с Движение за права и свободи. Герджиков отхвърли да разяснява кои ще са старите лица, които ще бъдат се включат още веднъж в партийното управление.
Национална движение „Симеон Втори" изгуби парламентарното си посланичество още през 2009 година, а в последните години напълно изчезна от националната политика след няколко несполучливи обединения под управлението на Антония Първанова.

Някои от главните фрагменти от ръководството на Национална движение „Симеон Втори" обаче не престават да вземат участие във образуването на публично мнение и в опити за сформиране на кабинети с разнообразни партии.

Номинацията на Тачева не е единственото реабилитиране на някогашен министър на Национална движение „Симеон Втори" посредством нова партийна платформа.

През 2021 година Николай Василев - някогашен вицепремиер в кабинета " Сакскобургготски " - беше препоръчан изненадващо за министър-председател в един от несполучливите проектокабинети на Слави Трифонов.

Заместникът на Милен Велчев в Министерството на финансите Любомир Дацов също беше включен в неговия състав като претендент за министър на стопанската система.

В листата на Василев присъстваше и Ради Найденов, който в предишното беше шеф на кабинета на Симеон Сакскобургготски, преди да стане дипломат.

Милен Керемедчиев (също някогашен зам.-министър от НДСВ) беше претендент за народен представител от Има Такъв Народ през 2021.

Илия Лингорски, който беше част от екипа на Велчев, стана основен икономист на Българската банка за развиване, а през 2022 година беше назначен от Румен Радев за член на Управителния съвет на Българска народна банка.

Бившият министър на външните работи до 2005 година Соломон Паси беше определен от Бойко Борисов за участник в така наречен контактна група за договаряния с партиите от 48 Народно заседание дружно с Росен Плевнелиев - самодейност, която въпреки всичко не съумя да докара до резултат.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков, който беше пердложен от ГЕРБ за кандидат-президент, също е минал през държавно управление на Национална движение „Симеон Втори" като зам.-министър, а по-късно основава " Новото време ". Декан на Юридическия факултет на Софийския университет е проф. Даниел Вълчев, някогашен вицепремиер и министър на образованието от Национална движение „Симеон Втори".

Бившият народен представител от НДСВ/Новото време Емил Кошлуков продължава да е общоприет шеф на Българска национална телевизия макар изтеклия му мандат през лятото на 2022.

Самият някогашен министър председател и създател на тогавашното НД " Симеон Втори " развива своя неофициална политическа активност - преди дни той посрещна съветския дипломат Елеонора Митрофанова и така наречен " външен министър " на Московската патриаршия митрополит Антоний.

Делян Пеевски също е част от " наследството " на Национална движение „Симеон Втори" - преди да стане народен представител от Движението за права и свободи, той стартира политическата си кариера като съучредител на младежкото поделение на партията на Симеон Сакскобургготски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР