НДК трескаво се готви за януари 2018 г., когато ще

...
НДК трескаво се готви за януари 2018 г., когато ще
Коментари Харесай

Eто как изглежда НДК два месеца преди председателството

НДК трескаво се готви за януари 2018 година, когато ще стане хазаин на Съвета на Европейски Съюз.

До 15 ноември главните строителни действия би трябвало да приключат, а по-късно стартира тестването на системите и обзавеждането на залите. Днес Дворецът отвори порти за малко, с цел да покаже визията на реновираните зали 3, 3.1, 3,2, 7, 8, 9 и 10. От управата на най-важната културна постройка в София обявиха, че ремонтът ще бъде приключен в период.

Ремонтът на НДК ще коства общо 45 млн. лева „ Имаме обезпечени средства по две постановления, за 17 млн. лв. и за 28 млн. лв.. От тях една част сме изплатили на строителите, друга част стоят в специфична сметка “, сподели изпълнителният шеф на НДК Ангел Митев.

Залите

Залите 3, 3.1, 3,2 ще бъдат главното пространство на председателството.



Зала 3. Капацитетът и побира 3000 души

Зала 3 има нов мокет, таван и обшивка, системите за вентилация и отопление също са възобновени, съобщи шефът на НДК.

Кабините за превод са осъвременени. Цветът на пода е решен в " европейско синьо ", а от зала 3.1 (преди терасата) я разделя преносима стена.



В 3.1 и 3.2 ще се организират неофициалните срещи от програмата. В зала 10 ще заседават формалните лица, а главните ремонтни действия по 7, 8 и 9 също са изпълнени, сподели Митев. В зала 6 пък ще бъде поместен интернационален пресцентър. 



Зала 3.1

" Ще бъдат построени и оборудвани офиси, с цел да могат делегатите да правят работата си комфортно ", съобщи ръководителят на Съвета на шефовете на НДК Борислав Велков.



Новата визия на залите на НДК не се разграничава доста от остарялата, непокътната е главната интериорна линия на Двореца.  

Тоалетните

Често обсъжданите от посетителите на Двореца тоалетни на НДК са ремонтирани, само че публицисти не бяха позволени до тях. " Няма порти и е рисково ", съобщи Митев, а от своя страна Велков сподели: " Няма ток ". 

Сигурност

С 400 камери ще се обезпечи наблюдението за запазване на сигурността в постройката. Общо бюджетът за сигурност е 12 милиона лв..

По време на срещите на високо равнище на булевардите, които водят до Двореца - бул. " България ", бул. " Фритьоф Нансен " и бул. " Евлоги и Христо Георгиеви ", ще бъдат ситуирани органи на реда, които да наблюдават в допълнение за сигурността в региона. 

Изкуство



Ще бъдат реставрирани картините, които украсяват стените на Двореца. Те са общо 80. Дейностите по реституция ще бъдат направени взаимно с създателите им, а тези, чиито основатели са умряли, ще бъдат изменени, както планува Законът за културно завещание, съобщи Митев. Създаден е специфичен реставраторски екип.

Извън залите

Входът на НДК за председателство ще бъде А4. Той се намира над " Нов спектакъл " и още не е приключен. Всички фоайета в частта на ремонта са с сменени настилки, положени са общо към 14 000 кв. м гранитогрес, сподели изпълнителният шеф на НДК. Нито част от мраморните настилки не е отстранена, увери Митев, те са реновирани и сложени назад. 



Осветлението също ще бъде възобновено, само че ще бъдат непокътнати и емблематичните златисти полилеи

Ще бъдат закупени и 6 нови асансьора.



Пред зала 3
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР