„За българската страна е важно в бъдещото наименование на Република

...
„За българската страна е важно в бъдещото наименование на Република
Коментари Харесай

Радев в Скопие: Няма да приемем име, свързано с България

„ За българската страна е значимо в бъдещото название на Република Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като искания към Република България “. Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с президента на Република Македония Георге Иванов в Скопие.

В София през днешния ден вземат решение ориста на Македония

Македония ще преименува летището в Скопие поради Гърция

Това е първата аудиенция на български държавен глава в Република Македония след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред двете страни.

Политиците и от двете страни в разногласието са изключително внимателни, когато стане дума за вероятни имена. Кръгът на евентуалните последователно се затваря.

Така от първичните пет разновидността, посочени като базисни от специфичния медиатор на Организация на обединените нации – Матю Нимиц, 4 съдържат такова определение – Република Северна Македония, Горна Македония, Вардарска Македония, Република Македония (Скопие).

На срещата на двамата президенти беше реализирано единодушие като продължение на Договора за добросъседство сред двете страни да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство, който да регламентира взаимната поддръжка на двете страни в областта на сигурността и защитата.

Ратифицирахме контракта за другарство с Македония

“Нашите две страни са естествено предопределени за взаимно съдействие. Днес удостоверяваме нашата непосредственост и градивния прогрес на двустранните ни връзки и взаимната ни ангажираност за тяхното задълбочаване”, съобщи президентът на Република Македония Георге Иванов.

Той изрази вяра, че в къси периоди страната му ще стартира договаряния за участие в Европейския съюз и ще получи покана за участие в НАТО.



“Българското председателство на Съвета на Европейския съюз дава исторически късмет на всички страни от района за европейска и евроатлантическа интеграция. България постоянно е била един от най-силните юристи на европейската вероятност на Република Македония”, съобщи българският държавен глава.

В отговор на журналистически въпрос по отношение на съставянето на мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и просветителни въпроси, Румен Радев съобщи, че специалистите не би трябвало да се лимитират с гледане към предишното, а да работят за взаимното бъдеще на двете страни.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР