При 53% от случаите пациентите търсят изтеглени от пазара продукти

...
При 53% от случаите пациентите търсят изтеглени от пазара продукти
Коментари Харесай

53% от пациентите търсят изтеглени от пазара лекарства



При 53% от случаите пациентите търсят изтеглени от пазара артикули или медикаменти с прекратен импорт.

От Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) упорстват да стане вероятен вносът на дерегистрирани медикаменти , които не престават да се търсят от пациентите, с промени в Наредбата за контролиране и вписване на цените на лекарствените артикули.

Паралелният импорт основава конкуренция на лекарствения пазар във връзка с цените, само че в същото време е бързото решение за превъзмогване на дефицит.

На кръгла маса ръководителят на БАРПТЛ Христофор Иванов акцентира, че паралелният импорт може да намали цените даже и с 40%. Като образци бяха дадени страни Чехия, Полша и Италия.

В последните години в над 50% са страните с високи приходи източник на експорт са Скандинавските страни , а изгодите за страните с ниски приходи от вноса нарастват с понижаване на цени на медикаментите с от 5 до 37%.

Според ръководителя на Федерация Български пациентски конгрес Иван Димитров медикаментите би трябвало да бъдат налични у нас , освен поради разноските, само че поради сигурността на хората.

" Превърнали сме се в пътуващи куфари , които купуват медикаменти из цяла Европа ", акцентира той.

БАРПТЛ и Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕР) подчертаха, че има редица случаи, в които паралелните дистрибутори спомагат на управляващите за откриване на подправени партиди с медикаменти и алармират за нерегламентирани практики.

Паралелните дистрибутори са и един от петте участника в започващата в цяла Европа верификация на медикаментите, чиято съществена цел е битката с подправянето на медикаменти.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР