Община Видин и Организация „Шалом“ подписаха договора за дарение на

...
Община Видин и Организация „Шалом“ подписаха договора за дарение на
Коментари Харесай

Община Видин вече е собственик на сградата и имота на синагогата в града


Община Видин и Организация „ Шалом “ подписаха контракта за подаяние на Синагогата. Подписите си под контракта сложиха кметът на Община Видин Огнян Ценков и ръководителят на Управителния съвет на Сдружение „ Регионална организация на евреите в България „ Шалом “, гр. Видин Роза Маринова. На събитието участва и основният секретар на организацията Йосиф Меламед. „ Това е показателен, исторически миг и аз доста се вълнувам, тъй като ни се подарява една от емблематичните здания на град Видин, която ние ще възстановим според волята на донорите със статут на културен център „ Жул Паскин “ – сподели Ценков. Той благодари и изрази убеждението си, че реставрацията на Синагогата ще се случи в околните пет години, съгласно изискванията на контракта. „ Това е едно предизвикателство за нас и ние ще се оправим по този начин, както успяхме да извървим сложния път, с цел да стигнем до днешния ден “ - съобщи видинският кмет.
Йосиф Меламед показа, че решението да се направи това подаяние е било подкрепено от всички еврейски организации и е резултат от убедителността както на сътрудниците от Видин, по този начин и на сериозните стъпки от страна на Общината да бъде задействан този развой. Той подари на Огнян Ценков фотография на Софийската синагога, с пожеланието и Видинската да наподобява по този начин след пет години. Роза Маринова от своя страна също благодари на всички, положили старания за реализиране на дарението и изрази вяра, че Синагогата в скоро време ще извърши предназначението си на културен център, за наслада на жителите на Видин.
Дарението включва аграрен парцел с повърхност от 2 891 кв. м, с солидна едноетажна постройка - еврейска синагога, със застроена повърхност от 689 кв. м.

Видинската синагога се намира в непосредствена непосредственост до митрополитския комплекс и джамията на Осман Пазвантоглу. През 1892 година еврейската общественост взема решение да се построи нова на мястото на предходната, изгоряла по време на Руско-турската война през 1878 година Тя е построена с дарения на евреите от Видин и цяла България. Открита е на 28 септември 1894 година Видинската синагога е втората по величина у нас след Софийската и архитектурният й тип прилича този на еврейския храм в Будапеща. Била е настояща като молитвен дом до 1950 година През 70-80-те години на предишния век в нея стартира главен ремонт. От 1991 година ремонтните действия са спрени, а парцелът е предаден на видинската еврейска общественост въз основата на контракт сред организацията на евреите „ Шалом” и Министерството на културата.
По силата на подписания през днешния ден контракт Синагогата става благосъстоятелност на Община Видин, която има съществени планове за възобновяване на този превъзходен монумент на културата. Общината разполага с архитектурен план за консервация и реституция на постройката и превръщането й в културен център „ Жул Паскин “, направен от проектант Любомир Станиславов, утвърден от Националния институт за недвижимо културно завещание. Той планува консервационно-реставрационни действия с високотехнологични материали. В плана са планувани и експозиционни пространства.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР