НБ „Иван Вазов“ ще покаже най-рядката книга на Балканите -

...
НБ „Иван Вазов“ ще покаже най-рядката книга на Балканите -
Коментари Харесай

Показват най-рядката книга на Балканите - „Офортите на Рембр...

НБ „ Иван Вазов “ ще покаже най-рядката книга на Балканите - „ Офортите на Рембранд “. Тя е издадена единствено в 500 броя през 1880 година в Париж. Сборникът ще бъде показан на жителите от 25 до 31 октомври във фоайето на втория етаж на Изкуствотеката.

Съставител на тритомника „ Офортите на Рембранд “ е познавачът на холандския занаятчия и член на Френската академия за изящни изкуства Шарл Блан.

Пловдивският образец е платен през 1883 година от книжарница „ Brockhaus “ в Лайпциг за шеметната сума от 338 златни лв. – колкото е била една годишна чиновническа заплата. Идеята за скъпата покупка дава библиотекарят Илия Йовчев.

Нито една друга библиотека на Балканите не има „ Офортите на Рембранд “. В тритомника за показани 351 офорта на холандеца.

Между 1626 и 1660 той трансформира огромна част от картините си в офорти. Това е изобразяване с изострен предмет върху грунд, който покрива медна или цинкова плочка. След това повърхността се залива с киселина и там, където са гравирани линиите металът остава открит.

Всички велики картини на Рембранд са превърнати в офорти и са отпечатани в печатницата му. Единствено шедьовърът „ Нощна стража “ в никакъв случай не става офорт. Художникът персонално прави всеки един офорт.

Притежаваният от НБ „ Иван Вазов “ образец е с № 351. „ Офортите на Рембранд “ не се демонстрира за първи път – с представянето му през януари 2020 библиотеката завърши присъединяване си в самодейността „ Европейска столица на културата “.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР